Само 3% от световната земя остава екологично непокътната със здрави

...
Само 3% от световната земя остава екологично непокътната със здрави
Коментари Харесай

Само 3% от екосистемите в света остават непокътнати

Само 3% от международната земя остава екологично непокътната със здрави популации от всичките си първични животни и необезпокоявани местообитания, демонстрира изследване, представено от " Гардиън ".

Тези фрагменти от пущинака, оживели от човешката активност, се намират основно в елементи от тропическите гори в Амазонската джунгла и Конго, източносибирските и северноканадските гори и тундрата, както и в Сахара . Инвазивните непознати типове, в това число котки, лисици, зайци, кози и камили, са оказали огромно въздействие върху локалните типове в Австралия, като в изследването не са открити останали непокътнати региони.

Изследователите оферират наново внасяне на дребен брой значими типове в някои развалени региони, като слонове или вълци - ход, който би могъл да възвърне до 20% от международната земя до екологична целокупност.

Предишни разбори идентифицираха регионите на дивата природа въз основа основно на сателитни фотоси и пресметнаха, че 20-40% от повърхността на Земята е малко наранена от хората. Учените зад новото изследване обаче настояват, че горите, саваната и тундрата могат да наподобяват непокътнати от горната страна, само че че на място липсват жизненоважни типове . Слоновете да вземем за пример популяризират семена и основават значими просеки в горите, до момента в който вълците могат да управляват популациите от елени и лосове.

Новата оценка комбинира карти на човешките вреди върху местообитанията с карти, показващи къде животните са изчезнали от първичните си ареали или са прекомерно малцина, с цел да поддържат здрава екосистема. Някои учени акцентират, че новият разбор подценява непокътнатите региони, защото обсегът на животните преди епохи е едва прочут, а новите карти не регистрират въздействията на климатичната рецесия, която трансформира обсега на типовете .

Общоприето е, че светът е в рецесия на биологичното многообразие, като доста популации от диви животни - от лъвове до инсекти - се свиват, основно поради унищожаването на местообитанията за земеделие и строителство. Някои учени считат, че стартира шесто всеобщо измиране на живота на Земята със съществени последствия за храната и чистата вода и въздуха, от които зависи човечеството.

" Голяма част от това, което считаме за непокътнато местообитание, са изчезнали типове, които са били ловувани (и бракониерствани) от хора, или са изгубени поради инвазивни типове или заболявания ", изяснява доктор Андрю Плъмптри, водещ създател на проучването, от Key Biodiversity Areas Secretariat в Кеймбридж, Англия, като добавя: " Това е много ужасно, тъй като демонстрира какъв брой неповторими са места като Серенгети, които в действителност имат функциониращи и изцяло непокътнати екосистеми. "

" В момента сме в декадата на Организация на обединените нации за възобновяване на екосистемите, само че то се концентрира върху деградирали местообитания ", показва той и акцентира: " Нека помислим и за възобновяване на типове, с цел да можем да се опитаме да укрепим тези зони, където имаме екологични екосистеми. "

Изследването, оповестено в списание Frontiers in Forests and Global Change, употребява карти на диапазоните на 7 000 типа в 1 500 места и през днешния ден от Международния съюз за запазване на природата в Червения лист. Повечето данни са за бозайници, само че включват и някои птици, риби, растения, влечуги и земноводни. Много от откритите непокътнати региони са в територии, ръководени от локални общности. Анализът не включва Антарктида.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР