Съмнения за западнонилска треска за още 4 души се появиха

...
Съмнения за западнонилска треска за още 4 души се появиха
Коментари Харесай

Още 4 души със съмнения за западнонилска треска в Бургас

Съмнения за западнонилска тресчица за още 4 души се появиха в Бургас. Всички те са развили вирусен менингит, който е едно от проявленията на рисковата болест, и пробите им са изпратени за проучване в София, заяви шефката на Дирекция " Контрол на заразните заболявания " в РЗИ доктор Величка Григорова.

Четиримата са на друга възраст - на междинна, има и дете на 11 година и жена на 65. Трима от болните към този момент били изписани от Инфекциозното поделение към бургаската УМБАЛ, в което останало единствено детето.

" Четири случая за вирусен менингит за един месец са доста ", съобщи доктор Величкова, представена от " 24 часа ".

Междувременно от Националния център по заразни и паразитни заболявания в София са съобщили, че тестът на урина от 75-годишната жена в Бургас, за която имаше подозрение за нилска тресчица, е негативна, само че на серума е позитивна.

При това състояние казусът остава евентуален, изясни доктор Величкова. Но добави, че за урината било предстоящо резултатите да са негативни, защото вирусът се задържал доста малко в човешкия организъм, а пробите били взети по-късно.

Възрастната жена към този момент е изписана, само че лекуването ѝ продължава и остава под лекарско наблюдаване.

" Категорично не е заразна, заболяването не се предава от човек на човек, а единствено след захапване от тигров комар ", съобщи доктор Величкова.

55-годишният мъж от пловдивското село Труд, за който беше доказана диагнозата западнонилска тресчица, към този момент се усъвършенства след тежко прекоматозно положение, оповестиха от Университетската болница " Св. Георги " в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни болести.

През 2015 година за първи път у нас е потвърден случай при дете, който за благополучие е с удобен излаз, разяснява по Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Той сподели още, че западнонилската тресчица е заболяване, което се среща постоянно в прилежащите ни страни на Балканите, като има много случаи, изключително в Сърбия и Гърция.

" Ако 200 души бъдат ухапани от инфектиран комар, заболява един, който може да развие инфектиране на централния мозък от 100 души с такова инфектиране, може 15-20% да загинат, според от степента на инфектиране ", изясни проф. Кантарджиев.

Опасният вирус се популяризира от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а контейнер на вируса са прелетните птици. Носилите изрично не са тигрови комари, това е илюзия, изясни специалистът. Вирусът може да бъде пренесен посредством инфектирана кръв, удостовери проф. Кантарджиев.

 

Канал3

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР