Сълзотворен газ и светлинни гранати употреби военната полиция на бразилския

...
Сълзотворен газ и светлинни гранати употреби военната полиция на бразилския
Коментари Харесай

Протест и сблъсъци в Рио де Жанейро, десетки са ранени

Сълзотворен газ и светлинни гранати използва военната полиция на бразилския щат Рио де Жанейро против протестиращи тази нощ, съобщи ТАСС.

Артисти, музиканти и художници проведоха акция, на която желаеха оставката на бразилския президент Мишел Темер. Протестът преминаваше спокойно, до момента в който в региона пред постройката на локалния парламент не се появиха маскирани хора. Те започнаха да се държат нападателно и започнаха да трошат коли и да пишат със спрейове лозунги, призоваващи за събаряне на Темер. Тогава силите на реда се намесиха и разгониха стачкуващите. Съобщава се за няколко десетки потърпевши и към 20 задържани.

Сблъсъците станаха в навечерието на основно съвещание на федералния парламент. Долната камара се чака да се произнесе дали на президента да бъдат повдигнати обвинявания в корупция.

Според бразилските закони президентът има непълен правосъден имунитет и обвинявания може да му бъдат повдигани единствено от Федералния висш съд (ФВС). Преди това най-висшата правораздавателна инстанция би трябвало да получи позволение от законодателите. В изгода на старт на дело против президента би трябвало да се разгласят минимум 342-ма от 513-те депутати.

На 14 септември тогавашният основен прокурор на Бразилия - Родригу Жанот сезира ФВС за покачване на обвинявания против Темер за корупция, основаване на проведена незаконна формация и възпрепятстване на правораздаването. Заедно с президента обвинени бяха и някогашният ръководител на Народното събрание Едуарду Куня, съратници на Темер и ръководители на ръководещата Партия на бразилското демократическо придвижване.

През юни основната прокуратура упрекна президента. Парламентът обаче отхвърли настояването на юристите и замрази делото до приключването на президентския мандат на Темер през 2018 година Много хора считат, че депутатите ще гласоподават по същия метод, както преди четири месеца.
тагове митинг Рио де Жанейро арест
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР