Салвадор стана първата държава в света, признала биткойна за официална

...
Салвадор стана първата държава в света, признала биткойна за официална
Коментари Харесай

Вече има държава, признала биткойна за официална валута

Салвадор стана първата страна в света, признала биткойна за публична валута. От през днешния ден в страната влезе в действие закон, съгласно който тази криптовалута може да се употребява като платежно средство наедно с американския $.

Късно нощес президентът на Салвадор Наиб Букеле написа в Туитър: „ Утре сутринта за първи път в историята погледите на целия свят ще бъдат обърнати към Салвадор”. Няколко минути преди среднощ той добави, че напълно скоро страната му ще влезе в историята.

По думите на президента, към този момент Салвадор е закупил 400 биткойна на два транша. Според настоящия пазарен курс това са към 21 милиона $. Използването на тази цифрова валута ще бъде допустимо благодарение на формалния криптовалутен портфейл – приложението Chivo.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Bitcoin надвиши 50 000 $ за пръв път от средата на ме...

Правителството чака, че скоро след въвеждането на цифровата валута доста поданици ще получат за първи път достъп до банкови сметки. Управляващите разчитат да спестят 400 млн. $ годишно от такси от парични преводи, изпращани от жителите им от чужбина, основно от Съединени американски щати. Тези средства обезпечават 22% от Брутният вътрешен продукт на дребната страна.

Парламентът на Салвадор утвърди въвеждането на криптовалутата през юни, като с нея ще може да се заплаща за закупуването на артикули и услуги. Жителите на страната се отнесоха прекомерно скептично към тази стъпка, а при направеното допитване повече от две трети от популацията се разгласи за запазването на американския $ като единствена валута, съобщи БГНЕС, цитирайки DW.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР