Салман Рушди, който беше намушкан многократно по време на публична

...
Салман Рушди, който беше намушкан многократно по време на публична
Коментари Харесай

Иран: Салман Рушди е виновен за нападението срещу него

Салман Рушди, който беше намушкан неведнъж по време на обществена изява в щата Ню Йорк и неговите поддръжници са отговорни за нападението, съобщи представителят на иранското външно министерство Насер Канаани, представен от " Гардиън “.

" Свободата на словото не оправдава обидите на Рушди във връзка с религията в творчеството му. Иран не разполага с друга информация за хипотетичния нападател на Рушди, с изключение на тази, която се е появила в медиите “, добави той.

От години Рушди е подложен на смъртни закани поради романа си " Сатанински строфи " от 1988 година По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна иранските държавни медии, че злорадстват за нападението, като назова държанието им " подло ", написа Би Би Си.

Иранските медии разясниха нападението против известния създател, определяйки го като " божествено отмъщение ".

Държавният ирански ежедневник Jaam-e Jam посочи новината, че Рушди може да загуби окото си след нападението, като съобщи, че " окото на Сатаната е ослепено ".

" Обиждайки свещените въпроси на исляма и пресичайки алените линии на повече от 1,5 милиарда мюсюлмани и всички почитатели на божествените религии, Салман Рушди се изложи на гнева и яростта на хората ", съобщи още в известието си Насер Канаани.

В неделя синът на Рушди съобщи, че създателят към момента е в сериозно положение: " макар че пострадванията, които трансформират живота му, са тежки, нормалното му борбено и предизвикателно възприятие за комизъм остава непокътнато ", сподели той.

Мъжът, упрекнат за нападението, е 24-годишния Хади Матар, на 24 години. Той не се признава за отговорен по обвиняванията в опит за ликвидиране и нахлуване.

Той е упрекнат, че е излязъл на сцената и е нанесъл на Рушди минимум 10 удара с нож в лицето, шията и корема.

След публикуването на " Сатанински строфи " през 1988 година писателят е заставен да се укрива в продължение на близо 10 години. Много мюсюлмани реагираха яростно на него, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед е тежка засегнатост за тяхната религия.

Рушди получава смъртни закани, а тогавашният ирански водач, Рухолах Хомейни декрет, в който приканва за убийството на Рушди, като афишира премия от 3 млн. $ за главата на създателя, написа Би Би Си.

Указът продължава да работи и до през днешния ден. Въпреки че иранското държавно управление се дистанцира от указа на Хомейни, през 2012 година квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 $ към премията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР