Салков (вляво) и Петкова обсъдиха удължаването на живота на VІ

...
Салков (вляво) и Петкова обсъдиха удължаването на живота на VІ
Коментари Харесай

До юли ще са ясни мерките за удължаване живота и на VІ блок


Салков (вляво) и Петкова разискаха удължаването на живота на VІ блок, сн. МЕ

До края на юли АЕЦ " Козлодуй “ ще получи обосновката за удължение на живота на VІ блок, сподели пред български публицисти в границите на нуклеарен конгрес, провеждащ се в съветския град Сочи, Евгений Салков, изпълнителен шеф на съветската компания " Русатом ". Тя е част от консорциума " Росенергоатом ", който би трябвало да даде проект за модернизацията на 1000-мегаватовия реактор, с цел да може да получи нов лиценз за работа.

" Планираме през юни или юли да проведем координационен комитет, на който работните групи и от съветска, и българска страна ще отчетат резултатите. Мисля, че през юли ще проведем заключителното съвещание, на което ще създадем заключенията и ще признаем, че работата е изпълнена “, сподели Салков, представен от Publics.bg във вторник.

Той разяснява, че работата по оценката на техническото положение и аргументация на остатъчния запас на VІ блок е по-лесна, поради насъбрания опит с анализите на V блок, който предходната есен получи нов десетгодишен лиценз на работа откакто бяха осъществени действия по модернизацията му.

" С наслаждение мога да отбележа, че работата ни вървеше по проект, без никакви изключителни обстановки. Това, което е значимо за България е, че тя съвмести работата по рационализация с повишението на мощността. Най-важното е, че тези два блока ще могат да се експлоатират още 30 години. И в случай че съпоставим каквато и да е сума, изхарчена за модернизацията и периода на удължение на живота, излиза доста дейно, спрямо това да строим нова мощ “, сподели Салков.

Работата по удължаването на живота и на втория реактор на АЕЦ " Козлодуй ", чийто лиценз изтича през есента на 2019 година, бе разисквана и предходния ден по време на среща на енергийния министър Теменужка Петкова със Салков.

" След като предходната година сполучливо приключихме осъществяването на ограниченията за удължение периода на употреба на V блок на АЕЦ " Козлодуй “, в този момент в инструкции времеви график се работи за удължение живота на VІ блок. Това е един от главните цели в областта на енергетиката, залегнал в програмата на сегашното държавно управление. Бъдещата работа на АЕЦ " Козлодуй “ е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност “, сподели министър Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР