Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на

...
Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на
Коментари Харесай

Откритото в Мездра сребърно монетно съкровище е с изключителна стойност

Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на Историческия музей във Враца. Находката е открита инцидентно при изкопни работи в град Мездра, само че има огромна културно-историческа и нумизматична стойност, считат специалистите.

Враца

Сребърното богатство е било в глинен съд и е открито под корените на остаряло дърво. Историците дефинират монетите като римски императорски денарии и антониниани, сечени в продължение на двеста години. Те носят ликовете на императори и техните съпруги, живели от първата половина на първи век доникъде на трети век.
Георги Ганецовски, шеф на РИМ-Враца: Показвам една монета на император Диадометиан, която е с извънредно качество, или една на император Септимий Север, тя е с лика на императора и е сечена в Сирия.
Археолозите обаче настояват, че находката, стигнала до музея, е единствено дребна част от същинското богатство. То още веднъж удостоверява, че на мястото на днешна Мездра е имало богат средищен град с хилядилетна история.
Георги Ганецовски, шеф на РИМ-Враца: До нас е достигнала една част от тази находка, една пета или една шеста част от същинската численост на откритите монети, която е най-малко хиляда. Аз още веднъж приканвам тези, които очевидно са присвоили част от монетите - мястото на тези монети е в музея.
По случая с изчезналото богатство се води полицейско следствие. Предстоят и избавителни разкопки на терена, с цел да се изследва дали на това място има и други скъпи находки от римско време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР