Сакраменто/София. В четвъртък 7:18 време в епицентъра – една седмица

...
Сакраменто/София. В четвъртък 7:18 време в епицентъра – една седмица
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресенията в планински район на Северна Калифорния

Сакраменто/София. В четвъртък 7:18 време в епицентъра – една седмица след началото на нараснала интензивност, е маркирано земетресение с магнитуд 3.9. Това е един от афтершоковете в серия земетресения, последвали мощно земетресение в граничен регион на щата Калифорния с щата Невада, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Преди среднощ, 22:50 локално време, на предишния четвъртък земетресение с магнитуд 6.0 беше записано южно от езеро Тахо, в Територията към епицентъра е в планинската верига Сиера Невада, част от Кордилерите. Подобни особености на релефа обуславят липса на огромни вреди.

Най-близо до епицентъра е ситуирано селището Уелингтън, щат Невада. То е прекомерно разпръснато, заради което негови поданици оповестяват за разтърсвания с друга мощ – на към 12 километра (км) северно от епицентъра наподобява интензивността да е достигнала VI степен (7 сведения, изпратени до Геоложки проучвания-САЩ), до момента в който на 20-30 км също в северна посока въздействията не надминават V степен (15 сведения). Масово е усетен мощен трус и на двадесетина километра в южна и югозападна посока на територията на Калифорния, та чак до към 30 км директно до езеро Тахо – уплах измежду жителите. Интензивност от V степен се отбелязва и до 40-50 км на север и североизток в Невада – тук спада и град Йерингтън. За пътищата, пресичащи планинските хребети, има известия за обрушени скални блокове, за шанс – без повреди заради часът на труса. В столицата на Калифорния, град Сакраменто, ситуиран на 160-180 км западно от епицентъра, над 300 души рапортуват за разтърсвания от III степен.

Областта на чувство при земетресението с магнитуд 6.0 се простира до западното крайбрежие на Съединени американски щати – епицентрално разстояние към 300 км, на северозапад до 470 км в щат Калифорния (град Еурека) и до 1100 км в щат Уошингтън на север-северозапад, до 670 км в щат Юта и до 1100-1200 км в Колорадо на изток, и на североизток през Айдахо до 1200 км в щат Монтана.

Силното земетресение от 8 юли е последвано от голям брой вторични земетресения. Само 25 секунди след осъществяване на оптималния трус следва земетресение с магнитуд 5.2, най-силният афтершок с епицентър директно западно от епицентъра на главния. През идващото денонощие се случват 7 труса с магнитуд сред 4 и 4.6. Над 45 са следтрусовете с магнитуд сред 3 и 4. В четвъртък заран – една седмица след началото на нарасналата интензивност и след прочут спад на освобождаващата се сила, е маркирано земетресение с магнитуд 3.9.

Земетресението с магнитуд 6.0 от юли тази година е най-силното земетресение в огнищния регион след станалото през 1994 година с магнитуд 6.1.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР