Ритуалът Къпанки“ се готвят да изпълнят и днес в Голямо

...
Ритуалът Къпанки“ се готвят да изпълнят и днес в Голямо
Коментари Харесай

Голямо Белово се стяга за Голямо къпане на баби

Ритуалът „ Къпанки “ се готвят да изпълнят и през днешния ден в Голямо Белово. Обичаят е неповторима част от културния календар на планинското селце и се тачи всяка година, без значение какъв брой е студено. Ако в другите обитаеми места огромното къпане е на Йордановден, при нас е огромното къпане на баби на Бабинден, майтапи се кметицата Росица Данкова.

Само един път в последните дни се наложило вместо на реката празникът след уважителното измиване на ръцете на баби и акушерки да е в мастния клуб. Днес обаче се обрисува да е търпимо топло, тъй че тъкмо в 12.00 на обяд народът ще се стече край реката.

Радостен мотив е, че бебетата са даже повече, в сравнение с са били в една от годините, запомнена с бейби-бум. Сега са общо 8. Е, майките им не са сменили адреса си с голямобиловски, само че щом татковците са от селото, и бебетата са си наши, споделя Данкова. Семействата на пет от новородените са удостоверили, че ще вземат участие в ритуала.

В Голямо Белово означават и Богоявление уместно, само че в действителност „ Къпанки “ надалеч го бие по повсеместност и копнеж. Възрастните участници с годините понамаляват, само че за сметка на това младите дават вяра, че традицията е жива в сърцата им и ще я опазят. Празникът действително стартира от 12 през нощта на 7-ми против 8-ми януари улиците биват огласяни от музика, веселби и комични сценки. Младежите дават воля на възприятието си за комизъм и пускат в деяние цялата си фикция – включват каручки, резултати, шегички. Това самоинициативно улично изкуство продължава цяло денонощие – до дребните часове на идващия ден.

Към обяд младите майки и свекърви отиват на реката. Всяка свекърва измива ръцете си, като снахата й подава сапун и паричка. От своя страна, бабата подготвя цвете, с което закичва младата майка и й пожелава здраве. Бабите-акушерки направляват младите булки по какъв начин да се грижат за новородените деца, с цел да са живи и здрави. След измиването и потапянето на детето в студените води на река Яденица и самите баби и майки се хвърлят в реката и се къпят за живот и благодат. После на площада с сходен обред се отдава респект на локалните лекарка и акушерка. Следва още забава с национални песни и танци, а бабите черпят с домашни пити и погачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР