Съхранението на плодовете е особено важно за запазване на техните

...
Съхранението на плодовете е особено важно за запазване на техните
Коментари Харесай

Как да съхраняваме различните плодове

Съхранението на плодовете е изключително значимо за опазване на техните качества. Най-доброто предпазване, което може да резервира оптимално витамините и минералите им, е в ледник в найлонови пликове. Те не се измиват авансово, а директно преди консумация.

Това важи изключително доста за нежни плодове, като ягодите. Те се слагат неизмити в стъклена купа в хладилника и се покриват с надупчено фолио, с цел да не се запарват и да изгният. За по-дълго време плодовете резервират витамините си, като се замразят във фризера. Трайността им там е не повече от 10 месеца.

Плодовете могат да се употребяват и през зимните месеци, направени на сладко, сок и други Но освен. Вижте по какъв начин:

Дренки. Те са постоянно употребен плод за подготвяне на сладка, пестил, компоти, безалкохолни питиета, както вино. Смятат се за изключително потребни при всевъзможни простудни болести и стомашни разтройства. Също по този начин могат да се съхраняват и сушени. За задачата се употребяват плодовете както на диворастящите шубраци, по този начин и на културното растение.

Когато дренките се сушат на фурна, е належащо в началото температурата да бъде към 50 градуса. Тя последователно би трябвало да се покачва до 70 градуса. Ако времето разрешава, най-хубавото сушене е на проветриво и сенчесто място.

 Съхраняване на Боровинки

Трънки. Узрелият плод има високо наличие на глюкоза, захароза, пектин и целулоза, както и биологично интензивно субстанции. Най-адекватното предпазване на трънките е в прясно положение. Плодът се бере, когато узрее изцяло, само че плодовете към момента са твърди и покрити със синкав налеп.

Почиства се от примесите и омекналите плодове. Трънките се съхраняват насипани на тъничък слой в щайги, сложени в хладно и проветриво помещение. Така могат да се запазят до един месец. През този интервал в плодовете се правят ферментационни процеси, в резултат на което омекват, стават по-сладки и тръпчивостта им понижава.

Бадеми. Те могат да се съхраняват за дълго, заради дребното си наличие на вода. Не изискват нищо характерно.

Боровинки. Те имат богат лечебни и хранителни им качества, а сокът от тях работи стимулиращо на зрението. За да се запазят за дълго, те би трябвало да се предпазят от изсъхване. За задачата се заливат с вода, а когато времето се застуди, водата се излива и плодовете се оставят на студено да замръзнат. Така те резервират усета и питателните си качества непокътнати.

 Кестени

Касис. Типично за него е, че резервира витамините си и след дълготрайно предпазване. Това става в прясно положение. Набраните плодове се слагат в дребни щайги по 2.5 кг, сложени в проветриво хладно помещение при температура 10-12 градуса по целзий.

Така могат да устоят до 2-3 седмици. За по-дълго предпазване касисът може да се сложи в хладилника, при температура 0 градуса. За задачата се слага в буркани, които се проветряват през 4-5 дни за 15-20 минути.

Кестен. Тъй като не се употребява недопечен, кестенът преди всичко се сварява или изпича. Така част от нишестето се хидролизира до захари и те получават блудкав усет и мирис. От плодовете се подготвят пюрета, вършат се пълнежи на пици, гарнитури към печено месо, както и за торти.

Кестените се съхраняват в прясно положение. Преди да се слагат за предпазване, те се изсушават на слънчево и проветриво място. След това се насипват в огромни сандъци или каци. Между тях се слагат пластове сухи кестенови листа.

Най-добрата температура за предпазване е 2-5 градуса. Може да се резервират и неолющени. Това става, като се примесят със суха песъчлива пръст и се държат в съдове на хладно и изсъхнало място. По този метод могат да останат непокътнати от времето до пролетта.

Като цяло, множеството плодове могат да се съхраняват в прясно положение, сложени на студено място. С времето обаче, те неизбежно ще стартират да загниват, според от типа си. Тогава към този момент са негодни за консумация и би трябвало да се изхвърлят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР