Съгласие по политики между първите две коалиции дава хоризонт за

...
Съгласие по политики между първите две коалиции дава хоризонт за
Коментари Харесай

Румен Радев започва консултации с парламентарните групи

Съгласие по политики сред първите две обединения дава небосвод за работа на новия 49-и парламент, даже да не се откри поддръжка за държавно управление.

След като стана ясно, че президентът този път не дава поръчка за закъснение на процедурите, политическите стъпки се забавиха поради събитията - от една страна поради блокирания избор на ръководител, от друга - поради почивката за Великден. Така рекордно дългото първо съвещание от 48-ия парламент към този момент е засенчено от още по-дълго първо съвещание - на 49-ото Народно заседание.

Народните представители нямат ограничаване за това какъв брой време часовникът може да бъде спрян. Но след избора на ръководител, периодите към този момент ще са в ръцете на президента. Първа стъпка - Президентът кани на съвещания парламентарните групи. Но те би трябвало да бъдат показани от определения за ръководител. Колко време ще бъдат консултациите взема решение президентът, също така може да направи втори и трети кръг.

Сигурни периоди идват след връчването на първия мандат - 7 дни, в които номинираният за министър председател от най-голямата група предлага структурата и състава на кабинет. Ако няма триумф, може още веднъж да има съвещания или непосредствено президентът да премине към втори изследователски мандат, който отива при втората по величина партия.

Ако и вторият опит е несполучлив то тогава президента в 7 дневен период би трябвало да дефинира на коя партия ще даде третия. Ако и тук имаме крах, то най-близката допустима дата за избори е в края на юли.

“Водещата роля, откакто бъдат образувани парламентарните групи, е в ръцете на президента. Но другият фактор са парламентарните групи. Или ще има някаква форма на синхрон, или парламентарните групи ще бавят избора на ръководител, с цел да може при започване на лятото да е разпускането и изборите да са наесен ”, съобщи пред Нова телевизия доцент Наталия Киселова, учител по Конституционно право.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР