Съединените щати съобщиха, че извършили успешен опит с междуконтинентална балистична

...
Съединените щати съобщиха, че извършили успешен опит с междуконтинентална балистична
Коментари Харесай

САЩ съобщиха за успешен опит с междуконтинентална балистична ракета

Съединените щати оповестиха, че направили сполучлив опит с междуконтинентална балистична ракета, съобщи Франс прес, като се базира на Пентагона. Тестът е бил разгласен авансово, с цел да бъде избегнато повишение на напрежението с Русия в разгара на войната в Украйна.

Ракетата " Минитмен 3 ", на която не е била сложена бойна глава, е била изстреляна през днешния ден от военновъздушната база " Ванденберг " в югозападния щат Калифорния в 1.13 ч. (11.13 ч. българско време). Тя е прелетяла към 6760 километра над Тихия океан, преди да падне край Маршаловите острови, оповестиха военновъздушните сили на Съединени американски щати. В официалното съобщение се отбелязва, че " става въпрос за обикновен тест и периодически интервенции, предопределени да покажат, че нуклеарният боеприпас на Съединените щати е сигурен, обезопасен, благонадежден и ефикасен ". " Изпитания от този тип са били осъществявани над 300 пъти и нямат нищо общо със сегашните събития в света ", споделиха още американските Военновъздушни сили.

Съединените щати нормално не афишират авансово сходни оръжейни опити. Предишното пробно изстрелване на ракета " Минитмен 3 ", на която може да бъде сложена нуклеарна бойна глава, обаче бе отсрочено два пъти поради интернационалното напрежение, отбелязва Агенция Франс Прес. Първоначално очакван за март, пробата бе пренасрочен, с цел да не послужи като предлог на Русия, нахлула предходния месец в Украйна, да разшири спора с други страни. В началото на предишния месец той бе отсрочен за повторно след визитата на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, което провокира гневна реакция на Китай. В последна сметка опитът бе осъществен сполучливо на 16 август.

На въоръжение от половин век, след 2005 година " Минитмен 3 " остана единствената ракета вид земя-въздух в нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати. Такива оръжия са ситуирани в три американски военни бази - в северозападните щати Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.

Ядреният боеприпас на Съединени американски щати включва още ракети " Трайдънт ", изстрелвани от подводници, и атомни бомби, които може да бъдат хвърлени от стратегически бомбардировачи.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР