Съединените щати са олицетворение на демокрацията и хонконгските активисти се

...
Съединените щати са олицетворение на демокрацията и хонконгските активисти се
Коментари Харесай

Хонконгски протестиращи искат помощ от САЩ. Пекин вижда заговор в това

Съединените щати са въплъщение на демокрацията и хонконгските деятели се надяват, че е допустимо те да спасят Хонконг. Пет месеца след началото на митингите стачкуващите се пробват по-упорито от всеки път да въвлекат Съединени американски щати в своето придвижване, написа в. "Ню Йорк таймс ".

Протестиращите желаят от хонконгските ръководители и техните "надзиратели " - властническите водачи на комунистическата партия в Китай - повече демократични права и господство на закона в самостоятелната територия.

Според тях държавното управление на Доналд Тръмп би могло да упражни напън върху китайските ръководители или хонконгските управляващи, изключително поради това, че членовете на елитните политически кръгове желаят да запазят достъпа си до Съединени американски щати, отбелязва вестникът. Освен това те считат, че комерсиалната война с Китай, подхваната от Тръмп, оказва спомагателен напън върху китайския президент Си Цзинпин.

За американското държавно управление митингите са нещо по-сложно - евентуална политическа алтернатива, само че също опция за практикуване на въздействие върху Пекин и метод за пробутване на американските полезности в останалата част от света. "Ню Йорк таймс " цитира някогашния помощник на Държавния департамент и Съвета за национална сигурност Райън Хас, който в този момент работи в института Брукинг, съгласно който Съединени американски щати би трябвало да продължат да възпират Пекин да употребява мощ, да продължат да следят деликатно Хонконг и да накарат Пекин да заплати висока за репутацията си цена за ограничението на правата и свободите на хонконгските жители. Хас обаче показва безпокойствие от заплахата протестиращите да схванат неправилно американската благосклонност и поддръжка за идеята им, очаквайки Съединени американски щати да ги закриля от суровостта на Пекин. Говорител на китайското външно министерство наскоро съобщи, че Хонконг е китайски и всеки опит за интервенция в неговите работи ще е несполучлив.

Китайски медии през днешния ден приканиха управляващите да възприемат по-твърд метод към протестиращите в Хонконг, подложили на вандалска офанзива бюрото на китайската държавна осведомителна организация Синхуа в града, и подчертаха, че насилието е уязвило върховенството на закона там.

В публицистична публикация англоезичният държавен ежедневник "Чайна дейли " разкритикува безсмислените разрушителни офанзиви на "наивни " стачкуващи, отбелязвайки, че те са "обречени на неуспех, просто тъй като насилието им ще се сблъска с цялата тежест на закона ".

Популярният китайски англоезичен таблоид "Глоубъл таймс " осъди дейностите на протестиращите против организация Синхуа и прикани правоприлагащите органи в Хонконг да вземат съответните ограничения. Предвид смисъла на Синхуа като знак, вандализирането на офиса на организацията е провокация освен към върховенството на закона в Хонконг, само че и към централното държавно управление и континентален Китай, каквато е и основната цел на размирниците, акцентира вестникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР