Съединените щати очакват с трепет първото пълно слънчево затъмнение от

...
Съединените щати очакват с трепет първото пълно слънчево затъмнение от
Коментари Харесай

Пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава над Северна Америка

Съединените щати чакат с боязън първото цялостно слънчево затъмнение от 99 години. Вече наречено „ Великото американско” то ще пресече в понеделник от рано сутринта (местно време) линия от територията на от запад на изток, написа БГНЕС.
Милиони туристи и фенове астрономи започнаха през уикенда да щурмуват щатите и градовете, в които ще могат да видят цялостното закриване на Слънцето от Луната и внезапната нощ, която ще продължи няколко десетки секунди.
Започва в щата Орегон на западния бряг, където ще тръгне като отчасти в 16:05 UTC (09:05 локално време). Затъмнението става цялостно 75 минути по-късно. Няколко местности ще бъдат облагодетелствани по пътя, както ще се случи с дребния град Мадрас, където мракът се спуска за 2 минути и 4 секунди.
Един милион гости се чакат в този западен щат.
Общо минимум 12 милиона души, живеещи в линия необятна 113 км в 14 американски щата ще станат очевидци на цялостното слънчево затъмнение. Още милиони ще видят отчасти слънчево затъмнение, оповестява Американското астрономическо общество.
Затъмнението ще приключи своя път до вечерта в Съединени американски щати в 6:48 UTC в Южна Каролина на брега на Атлантическия океан в южната част на страната, покрай град Чарлстън.
Ресторанти и хотели продадоха стаи и жилища, даже местата за паркиране бяха разграбени като злато в елегантния с колониалния си жанр град в южната част на Съединени американски щати.
Треската става все по-осезаема с приближаването на магията на мига.
„ Капризи на времето”
Много туристи се разхождаха неделя по крайбрежната алея и гледаха с и тревожни очи извънредно честите промени на небето, редуващо слънце и облаци, съпроводени от дъжд и тежка горещина. Не желаят да пропуснат първото цялостно слънчево затъмнение, преминаващо през Съединените щати след 8 юни 1918 година
Други щати би трябвало да са повече късметлии. Небето над Орегон се чака да бъде пределно ясно.
" Чакаме го с неспокойствие ", споделя Бренди Мълинс, стопанка на 38 години, която се е преместила в Чарлстън преди шест седмици.
Оборудвани със наложителните специфични очила за наблюдаване на явлението, досега в който Слънцето се скрие зад Луната, тя и трите ѝ деца ще гледат затъмнението, в случай че времето разреши. " Започва неприятно, само че това няма значение, ще бъде придобиване на опит и ще можем да усетим тъмнината”, надява се тя.
Британска двойка възнамерява да приключи 15-дневното си пътешестване в линията на слънчевото затъмнение в историческия град.
След два опита, помрачени от дъжда в Китай и Англия, Ник Уилдър и брачната половинка му Сара Бойлън на към 60, идват от Нотингав този път с вярата за по-добър шанс, само че остават прагматично настроени.
" И какво в случай че не забележим затъмнението, нали ще сложим флагче върху картата ", защото то ни даде отличен мотив да пътуваме, споделя Ник Уилдър.
Страхувайки се от тапи, локалните управляващи взеха решение да затворят своите офиси в понеделник, а полицията и службите за незабавна помощ усилиха личния състав си, с цел да се оправят с притока на туристи, съгласно локалния вестник Post and Courier.
Два милиона гости се чакат в Южна Каролина, щат с към пет милиона поданици. Властите чакат в понеделник туристически връх за годината.
В столицата на Съединени американски щати, Вашингтон, където затъмнението ще бъде забелязано единствено отчасти, специфичните очила се разграбваха в неделя, а вестниците постоянно актуализираха на техните страници в интернет местата, откъдето можеха да се вземат.
Специален полет в сянката и самолети отвън " зоната на здрача "
Американска самолетна компания предложи специфичен полет, с цел да могат пасажерите да следят от борда на самолета цялостното слънчево затъмнение, което ще споходи Съединени американски щати в понеделник, 21 август. Други самолетни компании ще избегнат „ зоната на здрача” от съображения за сигурност.
Пълното затъмнение на небесното ни величие, което към този момент бе наречено „ великото американско” ще може да се следи на линия, преминаваща през територията на 14 щата. Предишното сходно затъмнение е било преди 99 години.
Компанията Alaska Airlines провежда специфичен полет за „ ловците на затъмнения”, само че там може да се попадне единствено със специфична покана. Машината излетява от Портланд, щата Орегон, в 7:30 сутринта (17:30 часа бълг.вр. ) и ще прелети над крайбрежието. Това ще даде опция на пасажерите да се окажат първите, които ще следят цялостното затъмнение.
Полетът ще бъде на към 10,6 хиляди метра височина.
„ Ние ще прелетим към 1,6 хиляди километра над крайбрежието на Орегон. Общата дълготрайност на затъмнението за нас на борда ще бъде 103 секунди. Това е по-малко, в сравнение с всяко друго място на земята, само че с помощта на височината ни е обезпечен добър обзор”, написа наблюдаващият на астрономическия портал Space.com, метеорологът Джо Рао.
Няколко постоянни полета на Southwest Airlines съответстват със затъмнението, само че пасажерите ще могат да видят едвам отчасти явлението, тъй като машините няма да влизат в зоната на цялостния мрак.
Тези полети изхвърчат в източна посока от летищата Денвър, щата Колорадо, Сиатъл, щата Вашингтон, Портланд, щата Орегон. Представител на самолетната компания съобщи, че от съображения за сигурност самолетите ще избегнат „ линията на сянката” и ще летят край нея без да я пресичат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР