Съединените щати обвиниха 4 руски войници във военни престъпления -за

...
Съединените щати обвиниха 4 руски войници във военни престъпления -за
Коментари Харесай

САЩ повдигнаха обвинения срещу руски войници за военни престъпления в Украйна

Съединените щати упрекнаха 4 съветски бойци във военни закононарушения -за отвличането и измъчването на американски жител в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Главният прокурор Мерик Гарланд съобщи, че обвиняванията против четиримата " свързани с Русия военнослужещи " са първите, които се повдигат според американския закон за военните закононарушения.

" Тъй като светът стана очевидец на ужасите на бруталното навлизане на Русия в Украйна, същото направи и Министерството на правораздаването на Съединените щати ", сподели Гарланд. " Министерството на правораздаването ще работи толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да потърси отговорност и правдивост за нападателната съветската война ", увери той.

Според обвинителния акт двама от обвинените - 45-годишният Сурен Сейранович Мъкръчян и Дмитрий Будник - са били командири на военни елементи на " съветските въоръжени сили и/или по този начин наречената Донецка национална република ".

Другите двама обвинени са военнослужещи с по-нисък сан, разпознати единствено с първите си имена - Валерий и Назар.

" Действайки от името на съветските въоръжени сили и така наречен Донецка национална република, тези четирима души, както се твърди, са нарушили човешките права на американски жител ", съобщи Катрина Бергер, изпълнителен заместник-директор на отдел " Разследване на националната сигурност ".

" Според обвиняванията те нелегално са задържали и измъчвали американския жител и даже са стигнали до такава степен, че са направили реплика на екзекуция ", сподели Бергер.

Министерството на правораздаването съобщи, че Мъкръчян и другите бойци са отвлекли американския жител, чиято идентичност не е открита, през април 2022 година от вкъщи му в село Милово в Херсонска област в Южна Украйна и са го държали най-малко 10 дни.

" Твърди се, че Мъкръчян, Валерий, Назар и други са хвърлили жертвата с лице надолу към земята, до момента в който е била гола, вързали са ръцете ѝ зад тила, насочили са револвер към главата ѝ и са я пребили грубо ", се сподели в изказване на Министерството на правораздаването.

В един миг Будник заплашил, че ще убие жертвата, и изискал последните ѝ думи, се добавя в известието.

" Малко по-късно Назар и други лица, както се твърди, са направили инсценировка на екзекуция ", се сподели още в изказването. " Те са принудили жертвата да падне на земята, сложили са револвер в задната част на главата ѝ, след което са преместили леко револвера и са изстреляли патрон тъкмо около главата на жертвата. "

Четиримата са упрекнати в три военни закононарушения - нелегално отнемане от независимост, изтезания и нечовешко отношение, както и в скрит план за осъществяване на военни закононарушения.

Ако бъдат арестувани и наказани, ги чака пожизнен затвор. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР