Съединените щати навлизат в ключовата предизборна фаза, която ще определи

...
Съединените щати навлизат в ключовата предизборна фаза, която ще определи
Коментари Харесай

Ники Хейли: Новата надежда на републиканците още не може да настигне Тръмп

Съединените щати навлизат в основната предизборна фаза, която ще дефинира формалните претенденти на Републиканците за президентските избори през ноември 2024.

Предварителните избори в Айова са първият лакмус за настроенията измежду симпатизантите на партията, а единствено няколко дни преди вота Ники Хейли съумява да изпревари досегашния водещ кандидат против Доналд Тръмп, губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Въпреки това, с 20% утвърждение Хейли остава надалеч зад Доналд Тръмп, който поддържат 48% от възнамеряващите да гласоподават.

Това демонстрира проучване на известния локален социолог Ан Зелцър, която има дълготраен опит в проучването на публичното мнение преди избори в Айова.

Ники Хейли е някогашен дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации от мандата на Тръмп. Една от аргументите за увеличената поддръжка за нея е отдръпването на Крис Кристи от конкуренцията - най-големият критик на Тръмп в групата на претендентите за номинацията.

За разлика от някогашния президент, за който е работила, през днешния ден Хейли е деен бранител на тезата, че Вашингтон би трябвало да продължи военната помощ за Украйна.

" Американският президент би трябвало да има изясненост за морала. Трябва да прави разлика сред вярно и погрешно, сред положително и зло. Украйна е страна с проамерикански позиции, която беше нападната от принудител. По-малко от 3% от нашия защитителен бюджет е възложен на Украйна. Но една победа за Русия ще е победа и за Китай. Украйна е първата линия на защита за нас ", сподели тя по време на един от предизборните спор по Fox News.

Проблемът пред Хейли е, че по-задълбоченият разбор на данните подсказва за заплаха по-малко хора да отидат да гласоподават за нея, в сравнение с декларират в допитването.

Липсата на възторг измежду нейните симпатизанти може да е определяща и поради различен справедлив проблем - неприятното време в щата.

Денят на изборите 15 януари ще е рекордно леден с температури към минус 18 - минус 22 градуса по Целзий. Айова беше наранена от мощна снежна стихия през последните дни, а метеоролозите предизвестяват и за рискови студени ветрове в понеделник.

Затова и мотивацията на гласоподавателите да излязат от домовете си ще е от решаващо значение - най-малко за това кой ще е втори след Доналд Тръмп.

Хейли има и много по-колеблива поддръжка в сегмента на републиканците-евангелисти, които съставляват най-голямата група от гласоподавателите на партията. За тях някогашният дипломат е по-близка до възгледите на Демократите, в сравнение с до личните им хрумвания за политиката.

Другият кандидат Рон ДеСантис влезе в предизборна акция доста рано, като планираше да се възползва от неуспеха на претендентите на Тръмп в междинните избори в края на 2022.

Подкрепата му измежду Републиканците обаче удари таван още преди месеци и от този момент губи инерция. В момента той е трети съгласно проучването на Зелцър, с 16% поддръжка - два дни преди първичните избори в Айовa.

Ако резултатите от Айова потвърдят социологията - Тръмп ще означи най-голямата разлика на победител по отношение на втори претендент в историята на изборите в щата.

Досегашният връх е на Боб Доул от 1988 година, когато изпреварва Пат Робъртсън с към 13 на 100.

Доста по-различна е картината в идващия щат с първоначални избори - Ню Хемпшир, където републиканците ще гласоподават на 23 януари. Там Ники Хейли е с 32% по отношение на 39% в поддръжка на Доналд Тръмп - само че има потениал за висок растеж, в случай че 12-те % поддръжници на Крис Кристи се прелеят към нейната акция.

Ако тя успее да пробие Тръмп в Ню Хемпшир, това може да усили съществено интереса на медиите, спонсорите и симпатизантите. В безредна акция като тази обаче нищо не може да бъде считано за несъмнено - в това число дали Доналд Тръмп въобще ще бъде позволен до бюлетината през ноември 2024.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР