Съединените щати наблюдават обезпокоително разполагане на сръбски военни по границата

...
Съединените щати наблюдават обезпокоително разполагане на сръбски военни по границата
Коментари Харесай

САЩ предупреждават за "обезпокоително" разполагане на сръбски сили по границата с Косово

Съединените щати следят " тревожно " разполагане на сръбски военни по границата на Косово, което може да дестабилизира региона. Това съобщи Белият дом и прикани силите да бъдат изтеглени, оповестява " Ройтерс ". Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби изясни пред кореспонденти, че вследствие на напрежението косовските мироопазващи сили на НАТО ще засилят наличието си в Северно Косово.

По-рано управляващите в страната оповестиха, че полицията се е сблъскала с към 30 тежко въоръжени сърби, които са нахлули в косовското село Банска и са се барикадирали в сръбски православен манастир. Трима нападатели и един служител на реда са били убити при размириците. Случилото се провокира нови интернационалните опасения за стабилността в Косово, което е с етническо албанско болшинство и разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 година

Представителят на Белия дом - Кърби съобщи, че нападението не е инцидентно и че количеството на откритите оръжия съставлява опасност освен за чиновниците в Косово, само че и за войските на НАТО, ситуирани там. " Всеки, който е забъркан в това нахлуване, би трябвало да бъде изправен пред съда ", сподели той. Той прикани сръбските управляващи да спомагат за следствието на случилото се.

По-рано в петък държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беседва по телефона с президента на Сърбия - Александър Вучич, с цел да изрази опасенията към напрежението, а съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан беседва с министър-председателя на Косово, с цел да разиска събитията. Междувременно стана ясно, че НАТО е в подготвеност да ускори военното си наличие в региона предвид на новото напрежение там. Алиансът не прецизира какъв брой тъкмо бойци и от кои страни може да бъдат изпратени и вероятно по кое време.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР