Съединените щати и Великобритания нанесоха въздушни и морски удари по

...
Съединените щати и Великобритания нанесоха въздушни и морски удари по
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания атакуваха позиции на хутите в Йемен

Съединените щати и Англия нанесоха въздушни и морски удари по военни цели на хутите в Йемен в отговор на нападенията на размирниците против кораби в Червено море.

Свидетели в Йемен потвърдиха пред медиите за детонации в цялата страна, президентът Джо Байдън предизвести в изказване късно нощес, че няма да се поколебае да предприеме по-нататъшни дейности, в случай че е належащо.

" Тези целенасочени удари са ясно обръщение, че Съединените щати и нашите сътрудници няма да толерират набези против нашия личен състав или да разрешат на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването ", съобщи Байдън.

В изказване на английското министерство на защитата се споделя, че " първите данни сочат, че способността на хутите да заплашват комерсиалното мореплаване е претърпяла удар ".

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който е в болница заради затруднения след интервенция съобщи, че ударите са били ориентирани против качествата на хутите, в това число безпилотни самолети, балистични и крилати ракети, крайбрежни радари и въздушно наблюдаване.

Представител на хутите удостовери ударите на съдружниците в столицата Сана, дружно с градовете Саада и Дамар, както и в провинция Ходейда, като ги назова " американско-ционистко-британска експанзия ".

Свидетели описаха пред Си Ен Ен, че офанзивите са били ориентирани към военна база наоколо до летището в Сана, боен обект наоколо до летището в Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в провинция Хаджа.

Американски чиновник, поискал анонимност, съобщи, че ударите се правят от самолети, кораби и подводници. Той съобщи, че повече от дузина места са били обект на удари и че те са имали за цел да отслабят военния потенциал на хутите и не са били единствено алегорични.

" Целта на тези удари беше доста ясна през цялото време и от президента и тя беше да се отстрани способността на хутите да нападат морски съдове, без значение дали са търговски или военни ", съобщи различен почитан американски чиновник - от военните среди.

Хутите, които управляват по-голямата част от Йемен, не се подчиниха на апела на Организация на обединените нации и други интернационалните организации да спрат ракетните си набези и нападенията с дронове по морските направления в Червено море, както и на предизвестията на Съединените щати за последствията, в случай че не го създадат.

Хутите оповестиха, че офанзивите им са в поддръжка на палестинската терористична формация " Хамас ".

От края на декември подкрепяните от Русия йеменски размирници са нападнали 27 кораба, нарушавайки интернационалната търговия по основния маршрут сред Европа и Азия, по който се реализира към 15 % от международния морски трафик.

Нощните удари в Йемен бяха нанесени единствено няколко дни след най-мащабната досега офанзива на хутите от 9 януари в Червено море, която принуди американските и английските военноморски сили да смъкват 21 хутски безпилотни самолета и ракети, изстреляни към южната част на Червено море. Военните на Съединени американски щати я дефинираха като сложна офанзива.

В изказването си Байдън съобщи, че хутите са се прицелили непосредствено в американските кораби.

Изтъкнати републиканци в Конгреса приветстваха този ход, само че го нарекоха просрочен, до момента в който някои от демократите на Байдън показаха опасения, че Съединени американски щати може да бъдат забъркани в нова война, продължаваща десетилетия.

През декември повече от 20 страни се съгласиха да вземат участие в ръководената от Съединени американски щати коалиция, известна като интервенция " Пазител на благоденствието ", която охранява комерсиалния трафик в Червено море. Ударите на Съединени американски щати и Англия обаче се правят отвън тази защитна коалиция.

Байдън съобщи, че Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия поддържат интервенцията.

" Отговорът на интернационалната общественост на тези безразсъдни офанзиви беше обединен и съдбоносен ", сподели Байдън.

Американските и английските въздушни удари, нанесени рано на 12 януари по цели на хутите в Йемен поради неотдавнашните набези против кораби в Червено море, са нужни и пропорционални, съобщи министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

" Въпреки многократните предизвестия от страна на интернационалната общественост хутите продължиха да правят набези в Червено море ", съобщи Сунак.

" Ето за какво предприехме лимитирани, нужни и пропорционални дейности за самоотбрана, дружно със Съединените щати... с цел да понижим военния потенциал на хутите и да защитим международното мореплаване ", добави той.

" Нашата цел остава да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в Червено море, само че дано посланието ни бъде ясно: няма да се поколебаем да защитим живота на хората и да предпазим свободния търговски поток в един от най-важните водни пътища в света пред лицето на продължаващите закани ", се споделя в взаимно изказване на държавните управления на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Обединеното кралство и Съединените щати.

В същото време Саудитска Арабия заяви, че следи с " огромна угриженост " американските и английските въздушни удари в прилежащ Йемен, се споделя в изказване на външното министерство от 12 януари, което приканва да не се позволява военна ескалация./БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР