Съединените щати и Русия оглавиха международните призиви за пауза в

...
Съединените щати и Русия оглавиха международните призиви за пауза в
Коментари Харесай

Световните лидери искат прекъсване на боевете между Израел и Хамас

Съединените щати и Русия оглавиха интернационалните апели за пауза в боевете сред Израел и Хамас, с цел да се разреши навлизането на помощи в обсадената линия Газа, до момента в който Израел продължаваше да бомбардира анклава, където палестинците живеят в ужасяващи условия.


Общо 704 палестинци, измежду които 305 деца, са починали във вторник, заяви здравното министерство на ръководената от " Хамас " Ивица Газа, като съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси този брой е най-високият за един ден от началото на спора, почнал преди близо три седмици.

Израел нанесе удари по Газа, откакто на 7 октомври бойци на Хамас нападнаха южни израелски градове, при което починаха 1400 души, множеството от които цивилни.

Сега международните водачи се пробват да предотвратят разпространяването на спора в район, който е основен за международните енергийни доставки.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман разговаряха по телефона във вторник и се договориха за по-широка дипломация " за поддържане на стабилността в целия район и попречване на разширението на спора ", заяви Белият дом.

Смъртоносните конфликти се ускориха сред израелските военни и палестинците в окупирания Западен бряг и се възобновиха сред Израел и ливанската въоръжена формация " Хизбула " по израелско-ливанската граница. Иран, който от десетилетия се стреми към превъзходство в района, поддържа както " Хизбула ", по този начин и " Хамас ", и предизвести Израел да спре нападението си над Газа.

Израелските военни оповестиха, че в сряда самолетите им са нанесли удари по инфраструктура на сирийската войска и минохвъргачки в отговор на изстреляните ракети от Сирия, която е съдружник на Иран.

Военните не предоставиха повече детайлности. Те не упрекнаха сирийската войска за изстрелването на двете ракети, които задействаха сирените за въздушно нахлуване в окупираните от Израел Голански възвишения.

Израелските сили при нощно нахлуване в окупирания Западен бряг са били обстрелвани от група палестинци, които по-късно са блъснали с дрон, оповестиха израелските военни в сряда. Палестински публични лица оповестиха, че трима души са били убити.

Израелските военни оповестиха, че са атакували клетка от водолази на " Хамас ", които се опитвали да влязат в Израел по море покрай кибуц Зиким. От " Хамас " нямаше неотложен коментар по случая.

Съединени американски щати посъветваха Израел да се въздържи от плануваната сухопътна офанзива, до момента в който Вашингтон се пробва да освободи повече от над 200-те заложници, които Хамас към момента държи в плен в Газа.

Въпреки това, когато беше запитан дали приканва Израел да отсрочи сухопътната си инвазия, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред кореспонденти: " Израелците сами взимат решенията си ".

Посланикът на Иран в Организация на обединените нации Амир Саид Иравани съобщи пред Съвета за сигурност във вторник, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се е опитал неправилно да упрекна Иран за войната сред Израел и " Хамас ".

" Нашият ангажимент към районния мир и непоклатимост остава хладнокръвен ", съобщи той. " Съединени американски щати в допълнение изостриха спора, като намерено се съюзиха с агресора за сметка на почтеното палестинско население ".

В изказване, оповестено в обществените медии, палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че от 7 октомври насам при израелски бомбардировки са починали минимум 5791 палестинци, в това число 2360 деца.

Късно във вторник осем камиона с вода, храна и медикаменти влязоха в Газа от Египет. Агенциите на Организация на обединените нации обявиха, че за 2,3 млн. души в тясната крайбрежна линия са нужни над 20 пъти повече от сегашните доставки.

В Организация на обединените нации Съединените щати и Русия показаха съперничещи си проекти за филантропична помощ за палестинските цивилни жители. Вашингтон прикани за спиране на боевете, а Русия изиска филантропично преустановяване на огъня.

" Целият свят чака от Съвета за сигурност апел за бързо и абсолютно преустановяване на огъня ", съобщи съветският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя пред Съвета за сигурност.

Арабските страни твърдо поддържат апела за филантропично преустановяване на огъня на фона на повсеместното разрушение на постройките в Газа. " Със страдание проследихме неспособността на този съвет два пъти да одобри резолюция или даже да призове за преустановяване на огъня, с цел да се постави завършек на тази война ", съобщи пред съвета външният министър на Египет Самех Шукри.

Миналата седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за неотложно филантропично преустановяване на огъня в Газа.

На собствен ред израелският външен министър Ели Коен осъди генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш поради рецензиите му към израелската акция в Газа, като сподели детайлности за нападенията на „ Хамас “ против цивилни, съобщи Агенция Франс Прес.

" Г-н общоприет секретар, в какъв свят живеете? " - с този въпрос Коен се обърна към Гутериш по време на съвещание на Съвета за сигурност, отдадено на рецесията.

По-късно Коен съобщи пред кореспонденти, че е отменил срещата си с Гутериш, а високопоставени израелски политици приканиха Гутериш да подаде оставка.

" Макар че продължаваме да сме срещу преустановяване на огъня, считаме, че филантропичните паузи, свързани с доставката на помощи, които въпреки всичко разрешават на Израел да организира военни интервенции, с цел да се отбрани, заслужават внимание ", съобщи почитан представител на Съединени американски щати.

" Едно преустановяване на огъня сега в действителност ще е от изгода единствено за " Хамас ", съобщи пред публицисти представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Катарските медиатори упорстват " Хамас " да форсира темпото на освобождение на заложници, като включи в него и дами и деца, без да чака израелски отстъпки, обявиха трима дипломати и източник от района, осведомени с договарянията.

Държавата от Персийския залив, в съгласуваност със Съединени американски щати, води посреднически договаряния с " Хамас " и Израел по отношение на освобождението на заложници.

Досега " Хамас " е освободил четирима заложници - майка и щерка с двойно американско-израелско поданство в петък и две израелски цивилни дами в понеделник./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР