Съдийските грешки са сред най-запомнящите се неща от футболната игра.

...
Съдийските грешки са сред най-запомнящите се неща от футболната игра.
Коментари Харесай

От скрина: Дузпа извън наказателното поле

Съдийските неточности са измежду най-запомнящите се неща от футболната игра. Някои от тях " живеят " в съзнанието на ентусиастите, даже десетилетия по-късно. Не е постоянно събитие основният арбитър да назначи 11-метров углавен удар за нарушаване отвън пеналтерията. На няколко мача от висок сан обаче футболният свят става очевидец точно на това. Нека разкажем за тези случаи.

На 22 юни 1980 година тимовете на Федерална Република Германия и Белгия излизат да решат финала на европейското състезание в Италия. На " Олимпико " в Рим се стичат 48 000 фенове, които виждат с очите си триумфа на " Маншафта ". Шут на " западногерманския танк " Хорст Хрубеш стопира в мрежата на Жан-Мари Пфаф в десетата минута. Звездите на Юп Дервал имат игрово преимущество в мача, само че в 70-ата минута се намесва румънският съдия Николае Райня. Крилото Франсоа ван дер Елст се отскубва към вратата на Федерална Република Германия, следва обезверен шпагат на Улрих " Ули " Щилике, осъществен на метър пред наказателното поле. За удивление на всички решението на Райня е дузпа. Повторенията потвърждават първичното усещане – никаква дузпа. Рене Вандерейкен не дава късмет на Шумахер от бялата точка и резултатът във финала е подравнен. В 89-ата минута Хрубеш донася купата на своите с изстрел с глава, пристигнал след корнер. Казват, че преди да центрира към Чудовището Карл-Хайнц Румениге подвикнал на фоторепортерите: " Подгответе се да снимате, в този момент Хрубеш ще вкара гол ".

Две години по-късно всички погледи са ориентирани към Испания, където най-хубавите на планетата би трябвало да решат ориста на международната купа. Точат зъби и домакините, които са се измежду основните любимци за златния трофей. Легендата на Реал Мадрид Хосе Сантамария има положителни реализатори в своя състав, само че " Ла Фурия Роха " разочарова тотално милионите си фенове. Започва се с конфузно реми против Хондурас, с цел да пристигна вторият мач в групата против Югославия. " Отбора на фантазиите " още веднъж започва едва. В десетата минута Иван Гудел матира от близко Луис Арконада, като по това време младокът на " плавите " е сравняван със самия Франц Бекенбауер. За зла орис обаче Гудел завършва с футбола единствено след четири години поради хепатит. Три минути след попадението идва време за цирк. Датският рефер Хенинг Лунд-Сьоренсен надува свирката – дузпа за нарушаване на Велимир Зайец. Хубаво, само че фаулът е на две-три педи пред наказателното поле. Зад топката застава Роберто Лопес Уфарте – Малкия демон, който бие около вратата. Вратарят Драган Пантелич обаче напуща голлинията си авансово и наказателният удар е изпълнен наново. Този път шутът е дело на Хуанито – 1:1. След почивката локалният любим Енрике Саура " взривява " трибуните на " Естадио Луис Касанова " и успеха е за домакините. Тя обаче е последна за тях на Мундиал'82. А експертите в Белград ридаят: " Можехме да станем международни първенци без особени страдания. Никога различен път няма да ни се удаде такава опция! "

През 1985 година смехотворна дузпа взема решение финала за КЕШ сред Ювентус и Ливърпул в " Черната сряда на международния футбол ". На " Хейзел " в Брюксел се разиграва страшна покруса в бранша с последователи на " зебрите ", която влиза с кървави букви в историята на играта. В 58-ата минута Мишел Платини праща топката в мрежата на британския исполин, а след това изяснява насладата си след гола с психическо блокиране. Нарушението против Збигнев Бонек обаче е най-малко метър отвън пеналтерията и това се вижда и в действително време. Не го вижда единствено швейцарският съдия Андре Дайна, който е безапелационен в отсъждането си. Това се оказва съдбовно за Ливърпул, който губи мача и купата. Дузпата е скандална, само че всичко на терена остава в смразяващата сянка на събитията, станали преди срещата и прекъснали за прочут интервал директното предаване по Българска телевизия. Същата вечер именитият управител на " алените " Джо Фейгън афишира, че се отдръпва от футбола, и в действителност го прави. Впоследствие британските клубове изхвърчат от европейските клубни шампионати за цели пет сезона, а Ливърпул – за седем. Полската звезда на " Старата госпожа " Бонек пък подарява наградата си от към 100 000 швейцарски франка, полагаща му се за успеха, в помощ на околните на жертвите от " Хейзел ". Най-патетични наподобяват думите на президента на Юве Джампиеро Бониперти, който споделя: " Сънувахме дълго тази купа, а в този момент, когато е в нашите ръце, никой не усеща предпочитание да чества ".

Не един и двама разбирачи предвиждат преди международното състезание през 1990 година, че Съюз на съветските социалистически републики ще приключи на второ място, след Аржентина, в групата си и ще доближи най-малко до четвъртфиналите. Предсказанията не са лишени от логичност – " Сборная " разполага с доста добър тим, играл на европейския край в Мюнхен две години по-рано. Уви, руските футболисти търпят огромен провал в Италия. Колата се прекатурва още след първия дуел. На " Сан Никола " в Бари се стичат 43 000 фенове, с цел да следят дербито с марка " Източна Европа " сред Съюз на съветските социалистически републики и Румъния. Това се оказва последният мач с националната фланелка на славния Ринат Дасаев, упрекнат заслужено за първия гол на Мариус Лакатуш. Между другото съществува една легенда, обвързвана с румънския нападател с паметна прическа и тази среща – скаутите на Фиорентина толкоз харесали играта му, че още пред съблекалнята го предиздвикали да подпише прелиминарен контракт с клуба. При резултат 1:0 за Румъния уругвайският рефер Хуан Карделино обезпечава втория мразовит душ за звездите на Валерий Лобановски. Факт е, че Вагиз Хидиятулин играе непозволено с ръка, само че това става отвън пеналтерията. Карделино обаче показва бялата точка и никак не се трогва от митингите на руските играчи. Дасаев още веднъж би трябвало да вади топката от мрежата си, а командата на Полковника се запътва към задния излаз на Мондиале'90.

" Германия се радва и споделя: " Благодаря! " Това е заглавието на " Шпорт Билд " на 1 юли 1996 година. Точно 16 лета след трагичния край в Рим, Германия още веднъж минава през много инциденти, до момента в който доближи до европейската купа. И още веднъж след 11-метров углавен удар, отсъден за нарушаване извън. В 59-ата минута звездата на Чехия Карел Поборски се откъсва към Андреас Кьопке. Шпагатът на Матиас Замер поваля крилото, само че за удивление на бъдещия притежател на " Златната топка " реферът Пиерлуиджи Пайрето отсъжда дузпа. Същият Пайрето, който година по-рано дава две дузпи на България против Бундестима, след които Христо Стоичков ликува, а Кьопке се въргаля в калта на " Васил Левски ". На " Уембли " Пайрето съществено се компрометира във край, в който Германия и Чехия не му основават никакви компликации. Роля изиграва и страничният арбитър Донато Николети, който не подсказва за грешката на своя сътрудник, въпреки всичко да става пред очите му. Така или другояче финалът в Лондон се оказва златният момент на Оливер Бирхоф. Голмайсторът носи поврат на " Маншафта " и Берти Фогтс прави прословутия си реверанс пред немската агитка. Президентът на Чешката футболна федерация Франтишек Хваловски обаче оспорва както второто попадение на Бирхоф, при което има вдигнат байрак, по този начин и решението на УЕФА да разреши на Бундестима да картотекира спомагателен състезател преди финала.

За край ще се пренесем на стадион " Локомотив " в столичния квартал " Надежда " през 2005 година. Шампионът ЦСКА гостува на " червено-черните " в целия си искра – Велизар Димитров, Емил Гъргоров, Христо Янев, Стойко Сакалиев и така нататък Локомотив обаче също е мощен тим и феновете стават очевидци на доста здрав мач. В 17-ата минута Цветан Генков праща топката зад Деян Максич, само че скоро по-късно Александър Бранеков изравнява след центриране на Янев от ъглов удар. Нещата вървят към реми, когато в добавеното време Христо Ристосков назначава дузпа за " армейците " за фаул отвън наказателното поле. С осъществяването се нагърбва бразилецът Тиаго Силва, който не бърка против Урош Голубович – 2:1 за ЦСКА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР