Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, прие решение

...
Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, прие решение
Коментари Харесай

И ВСС прави комисия за Нотариуса, ще търси връзки на убития с магистрати

Съдийската гилдия, изпълняваща функционалностите на Висш правосъден съвет, одобри решение да сътвори краткотрайна комисия, която да изследва получените данни за връзка на магистрати с Мартин Божанов-Нотариуса. Предметът, дилемите и съставът на комисията ще бъдат избрани в идващото съвещание на колегията.

В хода на днешното съвещание бяха изслушани и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, съоснователят на „ Антикорупционен фонд “ и публицист Николай Стайков по отношение на обществено изнесена информация, обвързвана с съществуването на частен клуб на Мартин Божанов, посещаван от магистрати, както и за оказване на напън върху съдии. Също по този начин бе изслушана и арбитър Владислава Цариградска за отправените против нея закани и клеветническа акция.

Министърът на правораздаването Атанас Славов също участва на съвещанието. Пред публицисти, във връзка със основаната комисия, той сподели, че всевъзможни форми на външен надзор, отчетност и стимулиране на институциите да си правят работа е добре пристигнал. Той добави, че без публичност и без поддръжка от страна и на професионалната общественост, и на медиите няма да стигнем до дъното на проблема към Мартин Божанов и други сходни.

Крайно време е монополът на прокуратурата в досъдебното произвеждане – по този начин наречената следствена загадка, да бъде вкарана в рационални граници, които в действителност да служат на правораздаването и на правото на обществото да знае, сподели министър Славов в отговор на въпрос за метода, по който е отговарял пред колегията основният прокурор Борислав Сарафов по време на съвещанието. По думите на Атанас Славов, когато има данни за незаконна мрежа, стигала до високите равнища в прокуратурата и правосъдната власт, „ просто да се позоваваме на гаранции за следствена загадка няма да ни докара до резултат “.

Мартин Божанов беше погубен в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS ” в столичния квартал “Гео Милев ”, свързван с Божанов. По време на обиските са били конфискувани разнообразни материални носители и компютри. Прокуратурата ревизира дали в клуба са членували магистрати, както – дали и за какво са ходили там. В момента се води досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също по този начин стана известно, че Мартин Божанов е сменил числа от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията ревизира аргументите и метода, по който това се е случило.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР