Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова © Анелия Николова [100ivana.com]

...
Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова © Анелия Николова [100ivana.com]
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява съдии, гледащи дела срещу свидетели по КТБ

Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова

© Анелия Николова [100ivana.com] Още по тематиката
Съдебният инспекторат анулира инцидентното систематизиране на делата

Инспекторите оневиниха председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, разпределила си дело за 102 млн. лева
23 апр 2018
Те ненавиждат някой да ги управлява

Как прокуратурата и службите разрушиха бюрото за надзор над специфичните разследващи средства
13 апр 2018
Поправката " Пеевски " за КТБ може да стигне и до Съда на Европейски Съюз

Едно от засегнатите сдружения от законовите промени против прихващанията желае от българския съд да ги прати за пояснение в Люксембург
22 мар 2018 Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) ще ревизират съдии, които гледат наказателни, цивилен и търговски каузи, формирани против очевидци на прокуратурата по делото за източването на КТБ.

Това стана ясно от изявление на ръководителя на Специализираната прокуратура и главен прокурор по делото КТБ Иван Гешев.

Гешев сподели още, че един от юристите на Цветан Василев (по информация на " Капитал " това е бил Лазар Карадалиев) е бил упрекнат в незаконен сговор, защото е взел пари, с цел да " профилактира " свидели по делото. Пред публицисти юрист Карадалиев сподели, че това са " нелепостите на Гешев ".

Тържествено начало

В сряда беше първото съвещание всъщност по делото, което стартира с прочитане на дългата 5000 страници заключителна част от обвинителния акт.

Съдия Виржиния Петрова изиска по време на прочитането юристите и подсъдимите да стоят изправени, защото това е една от " тържествените елементи на процеса ". Адвокат Ина Лулчева репликира, че сходно условие в закона няма, и арбитър Петрова одобри, че страните могат да седнат.

Малко по-късно прокурор Гешев напусна залата, като съобщи, че има длъжностен ангажимент, а четенето продължи от останалите трима прокурори. Пред публицисти ръководителят на Специализираната прокуратура упрекна юристите на подсъдимите, че с настояването обвинителния акт да бъде прочетен протакат процеса. В реалност Наказателно-процесуалният кодекс не дава опция заключителната част от обвинителния акт да бъде пропусната и да не се чете.

Прокурор Гешев съобщи, че това е официално условие на закона, като най-често, когато отбраната била съгласна, в протокола се записвало, че обвинителният акт е прочетен, а в реалност това не се правело. Аргументите на прокурор Гешев за заобикаляне на това законово условие бяха, че пасажът, който ще се чете в продължение евентуално на няколко съвещания, е бил качен на страницата на прокуратурата и " цяла България " знае за него.

В края на предходната година по гледище на прокуратурата Наказателно-процесуален кодекс беше изменен, като от него отпадна условието да се чете целият обвинителен акт. В нито едно от мненията на държавното обвиняване по плана не беше препоръчана смяна в посока прочитането на заключителната част от обвинителния акт да не бъде наложително.

Един угрижен за очевидците прокурор

След като излезе от правосъдната зала, Иван Гешев приказва дълго пред медиите, като разви тезата, че съществува тактика за оказване на напън върху очевидците, тъй че те да трансформират показанията си.

Преди две години от следствието са били отделени материали за закани с ликвидиране против двама очевидци, които са изпратени в Софийската градска прокуратура, описа още наблюдаващият прокурор. На журналистически въпрос Гешев съобщи, че не знае дали има формирано следствие или привлечени обвинени.

Той обаче даде образци - в столичното 6 РПУ се води следствие за вандалски дейности, ориентирани към трети очевидец. Друг очевидец бил подал молба в съда, в която твърди, че против него се образуват търговски, цивилен и наказателни каузи от частен темперамент, заведени от очевидци " от кръга на Цветан Василев ". Въпросният очевидец декларирал, че му било намекнато, че в случай че си промени показанията, въпросните каузи може да бъдат прекъснати.

Иван Гешев изясни, че молбата е била призната за сведение от съдията, който гледа делото КТБ, а настрана от това данните са препратени на ИВСС и Специализираната прокуратура, която е способена да проверява каузи против магистрати. Тъй като по комерсиалните, гражданските и частните наказателни каузи единствените участващи в процеса магистрати са съдиите, това значи, че прокуратурата и инспекторатът ще ревизират съдиите, гледащи тези каузи.

Попитан дали държавното обвиняване ще ревизира съдии, прокурор Гешев отговори, че какво ще се случи по преписката е преценка на прокурора, на който тя е е разпределена.

Проверка или напън върху съдии

Нито един от процесуалните закони - цивилен и углавен, не дава опция на съда да преценя дали да образува или не дело, когато е сезиран с постоянна искова молба или просба. Това че някой от ответниците е очевидец на прокуратурата, няма по какъв начин да бъде мотив съдът да не гледа делото.

Според магистрати, с които " Капитал " се съветва, възможна инспекция на прокуратурата и правосъдния инспекторат на процедура ще съставлява опит за заплашване на съдиите, които гледат тези каузи.

Прокурор, поискал анонимност, описа, че в случай че единият кръг от очевидци (приближени до Цветан Василев) се обръщат към съда, представители на другия кръг - този на обвиняването, употребяват прокуратурата, с цел да вземат решение търговски проблеми: " Знам за най-малко едно такова следствие в градската прокуратура, което е типичен търговски спор, само че се употребява от основен очевидец, с цел да оказва напън върху съперника си. "

В почивката на съвещанието юрист Константин Симеонов разгласи, че прокуратурата целеустремено развива тезата с натиска върху очевидците, с цел да могат те да станат предпазени и " да не могат да им се видят очите в залата ", и по този начин да не могат да бъдат заложени множеството въпроси, които не са били заложени по време на следствието.

Повече по тематиката КТБ очаквайте в петъчния брой на " Капитал ", когато стартира поредицата " Делото КТБ ", в която ще представим по-важните моменти от доказателствата по делото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР