Съдия стеснява антитръстовото дело на Google от ерата на Тръмп, заведено от щатите и Министерството на правосъдието

...
Google няма да трябва да се изправя пред обвинения от
Коментари Харесай

Google няма да трябва да се изправя пред обвинения от десетки щати, че дизайнът на технологичния гигант на страницата му с резултати от търсенето е навредил на съперници, като Yelp или Expedia, постанови федерален съдия в становище, разпечатано в петък, само седмици преди следеното отблизо антитръстово дело да бъде приключено. насрочен за съдебен процес.

Съкратеното съдебно решение от съдия Амит Мехта от Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия ефективно стеснява кръга от искове, които Google ще трябва да защитава, когато делото отиде в съда в средата на септември.

Решението на Мехта е 11-часова победа за Google в дело, заведено съвместно от главните прокурори и федералното правителство. Министерството на правосъдието съди компанията по време на администрацията на Тръмп заради доминиращата й позиция в онлайн търсенето. Съдебният иск от щатите, който последва два месеца по-късно, беше консолидиран със случая на правителството на САЩ.

Въпреки отхвърлянето на някои от ключовите твърдения от страна на държавите, становището на Мехта позволява да се продължат някои от най-значимите твърдения, включително твърденията, че Google (GOOGL) навреди на конкуренцията чрез използването на „изключителни“ договори със своята операционна система Android и партньори за разпространение на търсене.

Предстоящото съдебно заседание, което трябва да започне на 12 септември, бележи първото дело, което ще бъде разгледано в поредица от съдебни предизвикателства, насочени към широкообхватната икономическа мощ на Google. Резултатът от процеса може да се разглежда като камбана за по-настоятелната антитръстова програма на администрацията на Байдън, която доведе до дела срещу други технологични гиганти, включително Microsoft (MSFT) и Facebook-родител Meta.

Главните прокурори и федералните антитръстови служители в Министерството на правосъдието твърдят по делото, че Google вреди на конкуренцията чрез своите сделки с безжични оператори, както и с компании за браузъри и смартфони, които правят Google Търсене стандартен или ексклузивен доставчик на търсене, достъпен за потребителите.

В делото се твърди също, че сделките на Google за Android с производителите на устройства са антиконкурентни, тъй като изискват от компаниите за смартфони да инсталират предварително други приложения, собственост на Google, като Gmail, Chrome или Maps.

Години наред противниците на Google, включително Yelp, твърдят, че Google е навредил на конкуренцията, като дава приоритет на собствените си приложения и услуги в резултатите от търсенето пред уеб страници, връзки, рецензии и друго съдържание от сайтове на трети страни. Google твърди, че дизайнът на страниците му за търсене предоставя на потребителите по-добър цялостен продукт за търсене.

Според него Мехта каза, че щатите „не са показали, че има истински спор за съществени факти, който би оправдал съдебен процес, за да се определи дали обработката на Google“ на резултати от Expedia, Booking.com и други така наречени „специализирани вертикали“ е антиконкурентни.

Но той добави, че все още има съществено разногласие относно това колко вредни могат да бъдат споразуменията на Google за Android и браузъра.

Ефектът от това да бъдеш доставчик на търсене по подразбиране в браузъри и смартфони „е горещо оспорван въпрос в този случай“, пише Мехта. „Най-добре е да изчакаме съдебен процес, за да определим дали, като въпрос на действителната пазарна реалност, позицията на Google като търсачка по подразбиране в множество браузъри е форма на изключващо поведение.“

В изявление Google каза, че оценява решението на съда.

„Очакваме с нетърпение да покажем на процеса, че популяризирането и разпространението на нашите услуги е както законно, така и проконкурентно“, каза Кент Уокър, президент на Google по глобалните въпроси.

Министерството на правосъдието не отговори веднага на искане за коментар.

Главният прокурор на Колорадо Фил Уайзър, който повдигна обвинението по първоначалния иск на щатите, каза, че е доволен, че делото все пак ще премине към съдебен процес.

„Ще продължим да оценяваме как най-добре да продължим напред и да установим модела на незаконно поведение на Google, което вреди на потребителите и конкуренцията“, каза Уайзър в изявление.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР