Съдия Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на Върховния

...
Съдия Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на Върховния
Коментари Харесай

Лобито на Гешев не успя да издигне кандидат за ВКС

Съдия Галина Захарова остана единственият претендент за ръководител на Върховния касационен съд. Нейната кандидатура беше издигната от висшите съдии и остави болшинството във Висш съдебен съвет без опция за издигне съперник с сходен профил и авторитет в гилдията.

Преди две седмици Пленумът на Върховния касационен съд издигна кандидатурата на арбитър Захарова с цялостно единогласие. Очакването е кандидатурата на Захарова да бъде отхвърлена от лобито към основния прокурор Иван Гешев, което ще бъде още една крачка към делегитимирането на Висшия правосъден съвет в този му състав. По информация на Mediapool членове на Висш съдебен съвет от болшинство интензивно са сондирали вероятни претенденти, само че всички са отказали.

Преди девет години Захарова стана първият член на Висшия правосъден съвет, подал оставка в невиждан акт на митинг против лобизма в системата. Заедно с нея напуща и сътрудника ѝ Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначението на фамилната другарка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) арбитър Владимира Янева за началник на Софийския градски съд.

Галина Захарова взе участие и в съдийския митинг пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

Преди седмица правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че няма да издига друга кандидатура и. Той разяснява, че тя има всички небоходими качества, с цел да оглави Върховен касационен съд, а кандидатурата ѝ дава отговор на всички условия и стандарти.

“При това състояние не виждам причина да издигна своя кандидатура за поста “, сподели правосъдният министър преди седмица. Той не намира проблем в това, в случай че кандидатурата на Захарова остане единствена.

с мотив, че висшият съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е поръчител на тази правда и този, който поеме поста на ръководител, би трябвало да е в положение да отстоява освен тези полезности, само че и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и отбрана на магистратите.

" Нека не бъдем обременени от събитието, че до този миг жена не е оглавявала тази институция, дано не подчиняваме решенията си на персонални пристрастия и дадем доверие на една диалогична, интелигентна и изобретателна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама ", написаха съдиите от Търговската гилдия на Върховен касационен съд.

Те разказват арбитър Захарова като магистрат " с отлична професионална подготовка, изчерпателност, праволинейност, безпристрастност, почтеност и мощно проявено възприятие за правдивост, съчетани с богат административен опит, добра работа в екип и неоспорим престиж ".

Наказателните съдии от Върховен касационен съд допълват: " През над тридесетгодишния ú стаж като арбитър Галина Захарова се е потвърдила като честен и кардинален магистрат, който се употребява с престиж и почитание в юридическата общественост... С работата и държанието си както като арбитър, по този начин и като началник на Наказателна гилдия способства за издигането на престижа на Върховния касационен съд измежду магистратите и в обществото. "

Съдия Галина Захарова има над 33 години опит в правосъдна власт. Тя стартира кариерата си като стажант арбитър в Софийския градски съд. След това е назначена за арбитър в Софийския областен съд, след това е арбитър и заместник-председател на Софийския градски съд, арбитър и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 година е арбитър във Върховния касационен съд. От три години тя е ръководител на Второ наказателно поделение.

Тя има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и юристи към Европейския институт за обществена администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правораздаването, била е преподавател в редица образования, проведени от института.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР