Съдиите от цялата страна се събират на Общо събрание, за

...
Съдиите от цялата страна се събират на Общо събрание, за
Коментари Харесай

Съдия Йордан Дамаскинов от Окръжен съд - Русе се бори за място във ВСС

Съдиите от цялата страна се събират на Общо заседание, с цел да изберат свои представители за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС).

В две следващи съботи магистратите първо ще изслушат, а след това ще гласоподават за някои от претендентите. Съдиите би трябвало да излъчат шестима свои представители във Висш съдебен съвет, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според Закона за правосъдната власт (ЗСВ) изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината съдии. Право на глас имат 2200 души. За да е законен вотът, би трябвало да са дали своят вот 1101.

За определени се считат претендентите, получили повече от 50% от действителните гласове. Ако няма такива, следва балотаж. Той ще е в неделя, 26 юни. Тогава оня, който е получил най-вече гласове, се смята за определен.

За 6-те места се състезават 15 души. Документи са подали ръководителят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, съдията от районния съд във Варна Любомир Нинов, ръководителят на районния съд в Пловдив Иван Калибацев, зам.-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, ръководителят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков, ръководителят на административния съд в Пловдив Явор Колев, зам.-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов, сътрудника му Владимир Вълков, зам.-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, зам.-председателят на окръжния съд в София Дора Михайлова, съдията в административния съд в София Антоанета Аргирова, сътрудника й Татяна Жилова, съдията от районния съд в Пазарджик Красимир Лесенски и сътрудника му от окръжния съд в РусеЙордан Дамаскинов.

Всички те ще се борят за местата от магистратската квота в съдийската гилдия. В нея по право влизат ръководителите на двете висши съдилища.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР