Съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд

...
Съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд
Коментари Харесай

Спецпрокурорите ходатайстват пред Цацаров за по-добри условия в спецсъда


Съдиите от Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд работят в " извънредно неприятни материално-битови условия " и при липса на задоволително правосъдни зали, в които да организират съвещания.

" Сградата (като повърхност и вътрешно разположение) е била съответна за първичното свое предопределение, само че това състояние от дълго време е отминало. В момента тя е изцяло несъответна на размера на работа на профилираните съдилища и прокуратури. Площта на кабинетите на магистратите не подхожда на нормативноустановените условия към квадратурата и разполагаемото работно пространство. "

Тези констатации изненадващо се появиха в отворено писмо не на съдии, а на обвинители от двете инстанции на спецпрокуратурата, освен това адресирано не до Висшият правосъден съвет (ВСС), да вземем за пример, а персонално до основния прокурор Сотир Цацаров. Отвореното писмо е публикувано от пресцентъра на спецпрокуратурата във връзка влезлите в действие промени на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които всички каузи за корупция по високите етажи на властта бяха трансферирани за разглеждане от Софийския градскис ъд (СГС) в спецсъда.

" Мотивирани сме преди всичко от дълбокото схващане за това, което българското общество и жителите чакат от нас, а точно – действителни резултати в битката с проведената престъпност, а към този момент и с корупцията по високите етажи на властта. Осъзнаваме, че това няма по какъв начин да се случи при липса на съдействие сред институциите и органите на правосъдната власт. За страдание образци в тази тенденция не липсват през последните години изключително вътре в правосъдната власт. Считаме, че неналичието на колегиални връзки както вътре в правосъдната власт по този начин и в контактите с правоохранителните органи и адвокатурата са един от главните проблеми за действие на наказателното правораздаване, и то главно в град София ", изясняват подбудите си спецпрокурорите с уточнението, че от неналичието на колегиалност " интерес има единствено престъпността, само че не и жителите на Република България и разумно се основава възприятие за неправда в нашето общество ".

Те си изясняват неналичието на правдивост в обществото главно с материалните проблеми на спецсъда, който се оказа претрупан с упованията да чете присъди, с изключение на против едрата проведена престъпност, и против корумпираните представители на властта в страната.

" Няма обаче по какъв начин да има такива упования от съд, който работи при ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми. В немалка степен това касае и нас – прокурорите. В такива условия не работи нито един български съд, още повече подобен с национално значение. В същото време, резултатите от работата ни – на сътрудниците съдии и нашата, срещат позитивна оценка както в отчетите по Механизма за съдействие и инспекция, по този начин и в Независимия разбор на прокуратурата ", продължава писмото до Цацаров, което е несъмнено от създателите му, като " израз на уважението, което изпитваме към съдийската специалност ".

Прокурорите напомнят, че след последните промени в Закон за съдебната власт Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е подхванала дейности за увеличване състава на магистратите и помощниците им в спецпрокуратуратам, само че това не се е случило във връзка с спецсъда, в който все още има 18 щатни бройки за съдии.

" Към момента работещите в профилираните органи магистрати и правосъдни чиновници се обитават в една и съща постройка, която с изключение на от тях се употребява също и от чиновниците и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията. Въпреки изцяло усвоената повърхност на постройката, нейният потенциал неведнъж е превишен. Към момента, без каквото и да е пресилване, извънредно неприятните материално-битови условия основават предпоставки за неспазване даже на минималните условия към здравословните и безвредни условия на труд ", означават обвинителите, подчертвайки, че четирите правосъдни зали са извънредно незадоволителни за разглеждането на все по-големия брой каузи и съвещания по ограниченията за неотклонение на арестуваните, които са се нараснали 3.5 пъти през 2016 година

Като различен проблем пред спецсъдиите, сътрудниците им от спецпрокуратурата показват потребността от съдебан надзор по време на следствията, включващ " голям по размер брой претенции за разрешаване, надлежно за одобрение, на осъществените дейности по следствие ".

" На последващо място, националната значителност на СпНС и в частност екстериториалната му подготвеност, постанова нерядко съдиите да бъдат дълготрайно командировани за осъществяване на разпити пред арбитър или изнесени правосъдни съвещания в страната. Всичко това идва да покаже, че наред с рутинната активност по разглеждане на пренесените в правосъдна фаза наказателни производства, съдиите от СпНС правят и активност, която въпреки и свойствена за всеки първоинстанционен съд, в този случай е в невиждан размер. Това довежда в нередки случай до основаване на условия за слагане под подозрение ефикасното осъществяване на следствие, защото вероятно забавеното издаване на позволение за осъществяване на насилствени дейности по следствието – въпреки и обосновано от справедлива неспособност, каквато е несъразмерната натовареност – не е в държавен и публичен интерес. "

Като образец в тази посока създателите на писмото показват, че постоянно при разглеждане на ограничения за неотклонение доста преди приключването на 72-часовия оптимален период за задържане с прокурорско разпореждане " съдът е заставен да се произнесе даже и след работно време, само заради събитието, че за идващия ден или денят след него не са налице свободни правосъдни зали ".

" Настоящото послание към Вас, цели да изрази апел ЗА СЪДЕЙСТВИЕ на подписалите го магистрати и изпитваната неустановеност към бъдещата активност на профилираните органи на правосъдната власт. Макар и осъществяващи друга активност: прокуратурата – по покачване и поддържане на обвиняване и контрол за правда, а съдът – по правосъдие, и двата органа като част от единната правосъдна власт преследват едни и същи цели, а точно отбрана правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната ", обръщат се прокурорите към Цацаров.

Писмото им приключва с апел да спомага за разглеждането на тези проблеми и решаването им от Висш съдебен съвет " в границите на законовите благоприятни условия по поставените нетърпящи отсрочване проблеми ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР