Съдейки по отзивите, за пореден път се убеждавам, че блогът

...
Съдейки по отзивите, за пореден път се убеждавам, че блогът
Коментари Харесай

Причините МАЗНИНИТЕ, а не ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ да са предпочитания източник на гориво за организма!

Съдейки по отзивите, за следващ път се увещавам, че блогът ми се посещава от сродни души ;), защото явно и вие подкрепяте мнението ми! Радва ме фактът, че въпреки и виртуално съм заобиколена от хора, които търсят истината, а не се доверяват чисто и просто на сензации в медиите!

Сега дано да продължа с аргументите, заради които считам, че „ мазнините са нездравословни ”- е огромен мит и че в фактически точно те, а не въглехидратите са желания източник на гориво за организма.

В допълнение към вчерашния пост за научните проучвания желая да кажа, че научните проучвания, които УЖ изследват негативите и изгодите от нисковъглехидратни диети, нормално не не престават задоволително дълго, което автоматизирано пречи на достоверността на резултатите! Защо?

Вероятно към този момент се досещате, само че в случай, че до този миг диетата на изследваните лица, се е състояла главно от въглехидрати и те са били главния източник на сила, на тялото му е належащо време, с цел да „ превключи ” към потреблението на мазнините. А както загатнах продължителността на проучванията не е задоволителна, с цел да настъпи нужната акомодация. Представете си един пияч или наркоман, който се лекува и се въздържа 1-2 седмици от алкохола или опиатите. Сигурна съм, че в началото реакцията на организма му няма да е доста добре и той ще се усеща зле, изнемощял, ще има главоболие и други сходни признаци. Това би ли означавало, че въздържането от алкохола и опиатите е нездравословно, тъй като е предиздвикало изследваните лица да се усещат по този метод? Абсолютно не! Това е просто резултат от абстиненцията и в случай че наблюдението върху тези лица продължи задоволително дълго, евентуално ще има късмет да се отчетата и настъпилите положителни промени в положението им!

Сега съотнесете този образец към проучванията и хората, които минават от диета с преобладаващо наличие на въглехидратите, към такава с ниско наличие на въглехидрати и високо наличие на мазнини!

Освен това постоянно се цитират проучвания, които гласят, че въглехидратите са пожеланото гориво за мускулите и органите! Голяма илюзия. Първо тук още веднъж роля играе методът и времетраенето на извършените проучвания!

Освен това знаете ли, че неподвижен главното гориво за мускулите са свободните мастни киселини, които се получават от мастната тъкан и кетони от черния дроб? Използването на глюкоза и гликоген, като гориво за мускулната интензивност е единствено в незабавни случаи, когато има сериозни условия!

При високовъглехидратни диети, мозъкът и нервната система, в действителност употребяват глюкозата, като източник на гориво. Но не тъй като това е пожеланото от тях гориво, а тъй като при съществуването на доста въглехидрати в организма не се образуват задоволително кетони, тъй като източник на тези кетони са свободните мастни киселини, които се освобождават от мастната тъкан!

А при съществуването на въглехидрати, равнищата на инсулина ( така наречен складиращ хормон) се покачват и той не разрешава мазнините да бъдат употребявани за гориво! Когато обаче преминете на нисковъглехидратна диета,  мозъкът стартира да употребява кетони!

И в случай че въпреки всичко държите на проучванията, такива са провеждани, където мускулни кафези са били тествани, с цел да се откри какво биха предпочели за гориво. Опциите са били кетони, свободни мастни киселини и глюкоза. Е, резултатът е бил, че мускулните кафези избират кетоните, като източник на гориво!

Нека оставя в този момент научните проучвания и да продължа нататък!

Какво е предназначението на храната? Да дава сила! Всичко, което ядете, всяка калория по един или различен метод бива преобразувана в организма, тъй че или да бъде изразходвана мигновено за сила или пък да бъде складирана за по-късна приложимост.

Тук идва ролята на по този начин нареченото разпределение на силата. То зависи главно от вида храна,която ядете или по-скоро от съотношението на макронутриентите в нея- протеини, въглехидрати и мазнини. Нека първо напомня, че тежестта се състои от пасивна и дейна тъкан. Пасивната са мазнините, а активната- органите и мускулите. Следователно погълната храна бива употребена или с цел да достави гориво на органите и мускулите, или бива складирана под формата на мазнини.

От трите гореизброени макронутриента, въглехидратите са тези, които в процеса на разпределянето на силата, я изпращат към складираните мазнини. Т.е. тялото преобразува част от въглехидратите в мазнини. Протеините и мазнините в отсъствието на въглехидрати не разпределят силата към мазнините! Ето за какво има огромно значение какъв брой ще са въглехидратите във нисковъглеидратната диета!

Тук желая да ви попитам, в случай че въглехидратите са пожеланото гориво, за какво организма има механизми, които преобразуват въглехидратите в мазнини и ги складират под формата на мазнини? Знаете, че тялото е много интелигентна „ машина ” и в никакъв случай не прави нищо, което да бъде ненужно! Всичко постоянно действа, тъй че по оптимално пестелив метод да спомогне за оцеляването на индивида! Тогава, откакто организма „ поставя старания ” да преобразува въглехидратите в мазнини, това не ви ли навежда на мисълта, че очевидно въглехидратите не са най-предпочитаният източник на гориво?

Освен това организмът може да складира въглехидрати, под формата на гликоген в мускулите и черния дроб, които доближават не повече от 300-400гр., а мазнините, които могат да бъдат складирани са на процедура неограничени!

Тази информация стига за през днешния ден само че аз въобще не съм завършила, тъй че очаквайте третата част!

П.С.

Автор: Инес Субашка

Инфо: www.inspiredfitstrong.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР