Съдът на Европейския съюз (СЕС) потвърди валидността на пакета “Мобилност,

...
Съдът на Европейския съюз (СЕС) потвърди валидността на пакета “Мобилност,
Коментари Харесай

Съдът на ЕС ни поряза - не позволи почивка в кабината на камиона над 45 часа

Съдът на Европейския съюз (СЕС) удостовери валидността на пакета “Мобилност ", прочут още като пакета „ Макрон “.

Той отхвърли само частта за връщане на камионите в страната, в която е записана компанията, на всеки 8 седмици.

Това гласи оповестеното през днешния ден решение на Съда. То е по заведеното по въпроса групово дело от България, Румъния, Литва, Кипър, Унгария, Малта и Полша през 2020 година, когато пакетът публично получи зелена светлина в Европейски Съюз.

Съдът стимулира отхвърлянето на частта за връщането на камионите, което бе и една от най-спорните клаузи, с претекста, че Европейският парламент и страните членки (Съветът) на Европейски Съюз не са имали задоволително информация, която да им разреши да оценят пропорционалността на тази мярка.

Същевременно от Люксембург потвърдиха всички останали елементи в пакета за почивката на водачите на камионите.

• Отхвърлено бе настояването за унищожаване на клаузата за почивките отвън транспортното средство, в случай че те са над 45 часа седмично. Съгласно нея наложителната отмора в края на седмицата, или постоянната седмична отмора, не може да бъде взета в кабината на транспортното средство. Ако тя се употребява отвън дома, настаняването би трябвало да бъде платено от компанията.

• Същото стана и с точката, съгласно която работодателят би трябвало да провежда работата на водачите по този начин, че те да могат да се върнат на всеки 3 или 4 седмици в страна си, инсталирането на интелигентните тахографи, които ще засичат прекосяването на граници.

• Съдът не почете и настояването да бъде отхвърлена клаузата за каботажа - автомобилния транспорт на товари на територията на страна членка от транспортьор, чието седалище се намира в друга страна членка. Тази уговорка планува 4 дни, през които водачи без поданство в тази страна няма да могат да правят интервенцията, в случай че са я осъществявали 10 дни със същото транспортно средство.

• Отхвърлени са настояванията за отменяне на частта за командированите служащи. Тя гласи, че на тези хора ще се заплащат същите дневни като в страната, в която те са командировани.

„ Това не е било в началото предложение на Европейската комисия. Клаузата за връщането на камионите отпада автоматизирано “, разясни в отговор на журналистически въпрос представителят на Европейска комисия Адалбер Янз.

Практиката е Европейска комисия да предлага законодателните актове. След това те се утвърждават от Европейския парламент. Последната дума има Съветът, формиран от отрасловите министри на страните членки на Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР