Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които
Коментари Харесай

ЦИК определи местата и броя на избирателните секции извън страната

Централната изборна комисия (ЦИК) дефинира местата в страните, в които ще се образуват изборни секции отвън страната, и броя на изборните секции във всяко място при производство на изборите за народни представители на 27 октомври т.г. Това стана с решение на комисията, обявено на уеб страницата на ЦИК. 

На 1 октомври изтече срокът за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната. В решението се показва, че общият брой на подадените заявки от български жители, които желаят да гласоподават в изборите за народни представители на 27 октомври е 30 689.

Според актуалната систематизирана информация от Министерство на външните работи се чака да се получи единодушие от приемащите страни с позволителен режим за производство на изборите от страните: Австрия – за секциите отвън дипломатически и консулски представителства, Алжир, Босна и Херцеговина и за секциите отвън Държавен комитет по планиране – за Норвегия и Швейцария. Предвид което Министерството на външните работи предлага местата в тези страни да бъдат избрани като места за гласоподаване отвън страната, надлежно да бъдат формирани секции под изискване, че бъде получено единодушие на приемащата страна за производство на изборите до приемане на съответно позволение в период не по-късно от 14.10.2024 година

Мотивираното предложение на посолството на Република България в Баку, Азербайджан, да не се образува секция в посолството в Баку по изложени съображения за нецелесъобразност.

Република Чехия е дала позволение за формиране на секции единствено на територията на дипломатическото посланичество, поради което е невероятно местата Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен да бъдат избрани като места за гласоподаване отвън страната.

Поради влошена конюнктура по сигурността на местата Тел Авив, Израел, и Бейрут, Ливан, МВнР предлага да не се дефинират като места за гласоподаване отвън страната на идните избори и да не се разкриват изборни секции.

Федералното министерство на външните работи на Федерална република Германия дава единодушие за осъществяване на предварителни избори за Народно заседание на Република Българя на 27.10.2024 година единствено за съответни места и адреси на територията на ФР Германия.

Генералното консулство на Република България в Одрин въз основа на предложение на Организацията на българските жители на съображение член 14, т. 4 и член 15 ИК прави предложение за формиране на още една изборна секция в място Ергене под наименование обл. Текирдаг, гр. Ергене (Саглък 2).

 За по-подробна информация по отношение на решението на ЦИК и разпределението на секциите четете повече.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР