Световните цени на хранителните стоки нараснаха през септември с най-бързия

...
Световните цени на хранителните стоки нараснаха през септември с най-бързия
Коментари Харесай

Световните цени на храните растат най-бързо от 18 месеца - кои поскъпват най-много

Световните цени на питателните артикули набъбнаха през септември с най-бързия ритъм от 18 месеца насам, демонстрират данните събирани и сравнявани от Организация на обединените нации.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на главните храни, за септември доближи 124,4 пункта. Това значи покачване на междинните цени на храните в международен мащаб с 3% по отношение на август, както и повишаване с 2,1% над равнището отпреди една година.
 Страните, от които Русия е закупила най-големи количества месо през 2023 година
Страните, от които Русия е закупила най-големи количества месо през 2023 година

Половината от вноса е единствено от една нейна прилежаща страна

Преди това, сред март и май се наблюдаваше леко покачване на цените на храните в света, само че показателят остана под равнищата от предходната година.

В изказването на организацията ФАО по отношение на посоченото се споделя, че повишаването на главните хранителни артикули в международен мащаб се дължи основно на нарастването на интернационалните ценови котировки на захарта - с 10,4% за година.
 Реколтата от царевица в Европейски Съюз ще е от най-слабите за десетилетие - и поради България
Реколтата от съществена фуражна просвета в Европейски Съюз ще е от най-слабите за десетилетие - и поради България

Очаква се нарастване на вноса на зърно от трети страни

Индексът на ФАО на цените на зърнените култури се увеличи с 3% на годишна база, т.е. това е повишаването на междинните цени на зърнените култури в международен мащаб. За това способстваха най-много по-високите експортни цени на пшеницата и царевицата.

ФАО отбелязва, че интернационалните цени на пшеницата са се повишили основно заради опасенията за отрицателното влияние на реколтите на прекалено влажните климатични условия в Канада и Европейски Съюз. Макар че това частично е обезщетено от конкурентните цени на доставките на зърно от Черноморския район.

Ценовият показател има покачване, т.е. записва се повишаване на междинните цени на годишна база в международен мащаб и при други съществени храни : при растителните масла - с 4,6%, при млечните артикули - с 3,8%, и при месото - с 0,4%.
 Потреблението на захарни произведения в света пораства, какво е то в този момент. А след 4 години?
Потреблението на захарни произведения в света пораства, какво е то в този момент. А след 4 години?

Нарастването във финансово и физическо изражение обаче е различно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР