Съдът на Европейския съюз е излязъл с осъдително решение срещу

...
Съдът на Европейския съюз е излязъл с осъдително решение срещу
Коментари Харесай

ЕС осъди България за неизпълнение на морската стратегия

Съдът на Европейския съюз е излязъл с неоправдателно решение против България

Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург е излязъл с неоправдателно решение против България по делото на Европейската комисия за неизпълнените задължения по Рамковата инструкция за морска тактика, заяви.

Решението регистрира пропускането на дадения до края на 2019 година период, макар че при започване на месец април 2022г Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заяви за привършване на задължението за актуализиране на стратегическия документ.

Според решението на Европейския съд, новите условия не трансформират обстоятелството, че България не е изпълнила отговорностите си в период.

Ангажиментът, който България не е изпълнила, е да актуализира доникъде на 2018 година първичната оценка на положението на морската околна среда, критериите за установяване на положително положение в морската околна среда, както и набора от екологични цели и обвързваните с тях знаци.

През 2020 година Европейската комисия е почнала делото си пред Съд на Европейския съюз. Преди това тя е призовавала българската страна да извърши задължението за докладване според Рамковата инструкция за морска тактика два пъти. Първият е с публично уведомително писмо, изпратено до българските способени органи през март 2019 година, а вторият – с стимулирано мнение от октомври 2019 година

Екипът на Министерство на околната среда и водите, управителен от Борислав Сандов, заяви при започване на април, че задължението е изпълнен на 31 март 2022 година, когато е било финализирано електронното докладване към Европейската организация по околна среда.

Актуализацията на Морската тактика е била осъществена въз основата на резултатите от контракт сред Института по океанология при Българската академия на науките и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите, с дейното подпомагане на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ към Министерство на околната среда и водите.

С това докладване е завършил първият стадий от създаването на втората Морска тактика на Република България за интервала 2022 – 2027 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР