Съдържание:Какво е доклад? Запознайте се с изискванията за докладаСъставете план

...
Съдържание:Какво е доклад? Запознайте се с изискванията за докладаСъставете план
Коментари Харесай

Как се пише доклад

Съдържание:

Какво е отчет? Запознайте се с условията за докладаСъставете проект за докладаСтруктура на докладаНаписване и жанр на докладаПроверка за отчета  Как се написа отчет ‹›  Безшумна пила за нокти за домашни любимци Препоръчано за теб:Безшумна пила за нокти за домашни любимци43.00 лева.Виж ››

Независимо дали сте студент или работите в компания, в някакъв миг от вашето образование и кариера ще ви се наложи да напишете отчет.

Често професорите в университетите или пък огромните организации имат направени мостри, по които да се ръководите. Ако вашият случай не е подобен обаче, ние ви предлагаме общоприетоо изложение на това какво е отчет и каква би трябвало да бъде неговата конструкция.

Какво е отчет?

Докладът съставлява къс документ, който е написан с избрана цел. Тази цел нормално съставлява тематика, която би трябвало да бъде показана на избрана публика. В него се излага информация по тематиката, показва се изработен разбор на обстановка или проблем и се дават рекомендации за бъдещи дейности. Документът показва обстоятелства и би трябвало да бъде явен и добре структуриран.

Запознайте се с условията за отчета

За да напишете отчет, преди всичко ще получите условия или насоки за това какво би трябвало да съдържа той като информация.

Запознайте се доста добре с тях и в случай че имате въпроси, питайте. Отговорете си на главните въпроси: Какво е нужно да бъде включено?, Защо е нужна тази информация и Кой ще прочете отчета?

Съставете проект за отчета

 План за отчет

Тази стъпка включва правенето на проект. В него ще включите точки по отношение на:

- каква информация ви е нужна;

- какви документи са нужни за анализа;

- нужно ли е да се организира изявление с хора;

- какви и какъв брой данни би трябвало да бъдат обработени;

- други сходни.

Структура на отчета

Ако имате подозрения, че съществува типов документ, само че вие го нямате, попитайте. Ако подобен не съществува, то тогава общоприетата конструкция би трябвало да бъде следната:

- Заглавна страница;

- Резюме;

- Съдържание;

- Въведение;

- Задание (ако имате такова);

- Процедура за осъществяване на анализа;

- Констатации (какво сте разкрили по време на анализа);

- Заключение;

- Препоръки;

- Библиография или референции;

- Приложения (ако има такива).

Използвайте заглавия и подзаглавия, номериране на страниците и пр.

Написване и жанр на отчета

 Писане на отчет Снимка: pixabay.com

Съдържанието на отчета би трябвало да включва това, което е изтънчено в заданието. Внимавайте със стила. Използвайте къси, точни и ясни фрази, с цел да може информацията да бъде възприета оптимално ясно от аудиторията, за която е предопределена.

Избягвайте използването на жаргонни или разговорни думи. Поради спецификата на отчета, може да употребявате специфични термини. Задължително ги обяснете, с цел да бъдат разбрани и от непрофесионалисти измежду аудиторията. Избягвайте обръщенията, изключително в случай че отчетът е очакван за по-широк кръг от хора.

Проверка за отчета

Написването на отчет може да лишава доста време, само че инспекцията постоянно е от голяма важност. Днес съществуват голям брой онлайн платформи, стратегии и приложения, с които да ревизирате правописа на отчета си.

Важно е да прочетете отчета си след тази първична инспекция, с цел да отстраните повторения, несъответствия в стила и други сходни, които нито една стратегия няма по какъв начин да засече.

Хубава концепция би било да дадете отчета на различен човек, който да го прочете и да даде мнението си.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР