Съдържание:АнорексияСимптоми на анорексияБулимияСимптоми на булимияСистемно преяжданеПризнаци на системно преяждане ‹›Препоръчано

...
Съдържание:АнорексияСимптоми на анорексияБулимияСимптоми на булимияСистемно преяжданеПризнаци на системно преяждане ‹›Препоръчано
Коментари Харесай

Кои са най-честите хранителни разстройства

Съдържание:

АнорексияСимптоми на анорексияБулимияСимптоми на булимияСистемно преяжданеПризнаци на редовно преяждане  Чести хранителни разстройства ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Хранителните разстройства всъщност са психически разстройства, които водят след себе си и физически заболявания. Много от тях, за жалост, имат и съдбовен край, в случай че не бъдат овладени в точния момент.

Доказано е, че хранителни разстройства при дамите са два пъти по-силни от тези при мощния пол. В доста култури това е свързвано с идеалистичната концепция за тънката талия, която е ключ за триумфи в любовта и издигане в кариерата.

Разбира се, всеки човек в даден миг от живота си се усеща по-дебел, само че при пациентите с хранителни разстройства това е нещо непрестанно.

Нещо, което им пречи да водят естествен живот, да поддържат обществени контакти и най-много да имат надзор върху метода, по който се хранят.

Ето кои са някои от най-честите хранителни разстройства и по какъв начин да ги разпознаете.

Анорексия

 Анорексията е хранително разстройство

Според изследванията 1% от всички дами по света страдат от това заболяване в разнообразни етапи на живота си. При анорексията най-общо казано се приема доста по-малко количество храна, в сравнение с се нуждае тялото.

Целта е да се отслабне и да се поддържа слаба фигура. Този непоколебим хранителен режим е смесен с отрицателни мисли, мощна меланхолия и непрекъснато възприятие за виновност. Болните споделят, че интуиция непрекъснато ги упреква, че ядат прекомерно, макар че към този момент са станали доста слаби.

При дамите с анорексия също по този начин съществува смут от напълняване и възвръщане на остарялото тегло. Смята се, че в доста от случаите болестта има съдбовен край. Защото пациентите са склонни към самоубийство и поради сериозно ниско тегло и последващите здравословни проблеми – смяна на хормоните, изтъняване на костите, окапване на косата, понижаване на кръвните телца и сърдечни проблеми.

Най-склонни към това хранително разстройство са младежите и младите дами, само че зрелите дами също не са застраховани.

Симптоми на анорексия

 Кои са най-честите хранителни разстройства

Страдащите от това заболяване фрапантно смъкват килограми и непрекъснато отхвърлят, че изпитват апетит. Те си намират разнообразни оправдания, с цел да не се хранят, и имат големи терзания да ядат на обществени места - отхвърлят даже бонбон на някой празник. Това е обвързвано главно с мисълта, че останалите хора мълчешком ще ги упрекнат, че ядат, макар че са „ толкоз дебели “. Анорексиците упражняват до цялостно безсилие.

Булимия

Страдащите от булимия редуват моменти на апетит с епизоди на неконтролируемо ястие на големи количества храна. След което се усещат длъжни да изхвърлят от себе си изяденото, като провокират повръщане или одобряват огромни количества диуертици и разхлабителни.

Булимията стартира като лека диета, в която се управлява храненето за намаляване. Някои хора обаче развиват фиксидея към храната в резултат на наложените ограничавания. След което изпитват остро възприятие за виновност и търсят способи да се освободят от нея, изхвърляйки от тялото си всичко изядено.

Симптоми на булимия

 Системно преяждане

Хората, страдащи от хранителното разстройство булимия, нормално са с обикновено тегло или с малко наднормени килограми. Те изпадат в емоциални рецесии, в които изяждат големи количества храна за минимално време, след което ненадейно изчезват от масата.

Повечето от тях развиват дентални проблеми, защото при повръщане в устата навлизат доста киселини, които разяждат зъбния гланц. Те имат подута шия поради непрестанното бъркане с ръка в гърлото. Някои заболели от булимия също по този начин са склонни към самонараняване поради виновността от преяждане.

Системно преяждане

Това е най-често срещаното хранително разстройство. При него хората употребяват необмислено големи количества храна в изцяло противоречие с фигурата им. За разлика от булимията обаче тук няма опити да се изхвърли мигновено изяденото. Но пък има голямо възприятие на виновност и даже позор.

От редовно преяждане страдат хората, които са по-пълни или със свръхтегло. Често зад това заболяване се крият психически проблеми като меланхолия, стрес и прочувствени контузии. Безконтролното хранене покачва риска от затлъстяване, диабет и други болести, съпътстващи наднорменото тегло.

Признаци на редовно преяждане

Някои от сигналите са криене на храна и опаковките от нея, скрито ястие и бързо хранене до степен на спукване. Също както при анорексията и булимията, страдащите от редовно преяждане се фиксират върху храната по метод, който им пречи да водят естествен живот.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР