Съд във Франция постанови три години затвор за бившия президент

...
Съд във Франция постанови три години затвор за бившия президент
Коментари Харесай

Година затвор и още 2 условно за Саркози

Съд във Франция постанови три години затвор за някогашния президент на страната Никола Саркози по обвинявания в корупция и корист със служебното състояние.

Никола Саркози би трябвало да изтърпи дейно една година от наказването, другите две са условни.

Според обвиняването като президент Саркози се е опитал да повлияе на следствието на делото за даренията от съсобственика на L`Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и се твърди, че е предложил на арбитър Жилбер Азибер покачване и " топло място " в Монако в подмяна на информация за хода на следствието. Обвинението се основава на записите от телефонни диалози сред Саркози и неговия юрист Тиери Ерцог, който също е обвиняем.

Саркози, който през днешния ден не разяснява присъдата, твърди, че е жертва на лов на вещици от страна на финансовата прокуратура.

Адвокатът на гражданската страна по делото обаче разяснява: " Друго решение щеше да е невероятно. Искам да подчертая, че за елементарните френски жители няма двойни стандарти и правосъдната система е в действителност самостоятелна ".

За март е плануван нов развой, където Саркози и 13 негови сътрудници ще би трябвало да дават отговор по обвинявания за нелегално финансиране на предизборната акция през 2012 година

Никола Саркози е вторият някогашен президент на Франция, наказан за корупция, след починалия Жак Ширак.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР