Съд в Украйна разпореди задържането на бивш министър по подозрение

...
Съд в Украйна разпореди задържането на бивш министър по подозрение
Коментари Харесай

Украйна арестува бивш министър за държавна измяна

Съд в Украйна разпореди задържането на някогашен министър по съмнение в втълпяване на проруски настроения и осъществяване на държавна измяна, оповестява " Ройтерс ".

Нестор Шуфрич остава в ареста за 60 дни без опция за освобождение под гаранция. Той е упрекнат в поддържане на контакти с избягал украински парламентарист, обвинен в съдействие с съветските служби за сигурност и в подстрекаване към проекти за поощряване на проруския фракционизъм в Източна Украйна.

Адвокатите на подсъдимия ще апелират решението на съда.

Шуфрич дълго време беше член на политически групи, другарски настроени към Москва, в това число и на партия, която беше неразрешена след нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари 2022 година
 Киев упрекна някогашен чиновник на сигурността в държавна измяна
Киев упрекна някогашен чиновник на сигурността в държавна измяна

Според проверяващите, той е вербувал симпатизанти на Русия по заповд на Москва

Той беше министър на службите за изключителни обстановки при опозорения президент Виктор Янукович, който избяга от Украйна след всеобщите митинги през 2014 година, които доведоха до анексирането на Крим от Русия.

По данни на службата за сигурност на Украйна той е поддържал - бизнес магнат и някогашен парламентарист, изпратен в заточение в Русия предходната година в подмяна на

Според следователите Шуфрич е изпълнявал указания от съветски и проруски чиновници за поощряване на промосковска политика в Украйна.
 Украйна задържа мъж, съдействал на Русия за офанзивата в Краматорск
Украйна задържа мъж, съдействал на Русия за офанзивата в Краматорск

Той е упрекнат в държавна измяна

Той организира диалози със сепаратистите в Източна Украйна през 2014 година и прикани украинските управляващи да обмислят сключването на съглашение с Москва за основаването на проруски територии там.

Шуфрич остана народен представител и от 2019 година ръководи комисия по свободата на словото.

Властите оповестиха, че при претърсването на дома на Шуфрич през вчерашния ден са открити документи за основаване на сепаратистки формирания в Източна Украйна , както и съветски медали и други ордени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР