Съчетавайки наука с изкуство, екип изследователи генерира 3D изображения на

...
Съчетавайки наука с изкуство, екип изследователи генерира 3D изображения на
Коментари Харесай

Възкресен е“ най-старият човек

Съчетавайки просвета с изкуство, екип откриватели генерира 3D изображения на най-древния човек, откриван в миналото в Египет. Двете доближения на лицето показват реален облик на човек, живял преди 30 000 години. Смята се, че тези изображения могат да разкрият „ нови сведения за човешката еволюция “. 

През 1980 година археолози откриват скелетни остатъци в Назлет Катер 2 - археологически обект в долината на Нил в Египет, покрай пирамидите в Гиза и Сфинкса. Според ново изследване останките са от мъж африканец. Бил е 17 и 29 години, когато е умрял. Висок е почти 160 сантиметра. Неговият скелет публично е „ най-древният образец за остатъци от Хомо сапиенс, открит в Египет “.

Екип от бразилски откриватели, управителен от Моасир Елиас Сантос, основава двете доближения на лицето на този най-древен човек, употребявайки фотограметрия. Това е науката за добиване на 3D информация от 2D изображения и картографиране на обекти или среди с висока акуратност и подробност. В този случай откривателите съчетават десетки цифрови изображения на скелетните остатъци на мъжа, които са част от сбирката в музея в Кайро.



Повечето кости на мъжа са добре непокътнати. Липсват обаче някои от ребрата, ръцете и части от дясната пищяла и лявата тибия, както и краката.

Тъй като черепът и лицевите кости на мъжа са непокътнати, учените разполагат с достъп до главните данни, нужни за построяването на техните доближения към лицето.  

Известна компликация за екипа основава неналичието на част от черепа на мъжа, само че екипът съумява да отрази противоположната страна на черепа. След това, употребявайки сканирания с компютърна томография на модерни хора, откривателите извличат точките на данни, към които построяват своята лицева реорганизация. С помощта на цифрова фотограметрия откривателите генерират два виртуални 3D модела на лицето на мъжа.

Първият рендер е черно-бяло изображение, показващо мъжа в естествено отпуснато положение със затворени очи. Изследователите означават, че второто изображение включва „ по-артистичен метод “ и демонстрира „ млад мъж с рошава тъмна коса и подстригана брада “. 

По време на проучването е маркирано, че челюстната кост на мъжа „ се разграничава от по-съвременните мандибули “. Има „ архаични детайли “, а челюстта е разказана в проучването като „ доста по-здрава “ от актуалните мъжки челюсти. Надеждите са, че 3D изображенията с висока разграничителна дарба на 30 000-годишния човек ще допринесат за разбирането на антрополозите и археолозите за човешката еволюция.

Отпреди 30 000 години човешката еволюция е претърпяла обилни развития и промени, в това число прехода от метод на живот на ловци и събирачи към уседнало земеделие, напредък и проваляне на градове, цивилизации и империи.

С разнообразни диети и метод на живот през този интервал хората по света непрестанно се развиват биологично и друго на разнообразни места. С тези две изображения на 30 000-годишния човек и възходяща библиотека от други сходни творения, учените скоро ще могат да разпознават и начертаят генетичните промени във физическите характерности, породени от акомодации към нови среди и условия.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР