Съчетанието ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите годиниВероятно

...
Съчетанието ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите годиниВероятно
Коментари Харесай

Защо петък е известен като „ден на майстора“?

Съчетанието „ ден на майстора “ ни е завещано от социалистическите години

Вероятно десетки пъти сте употребявали израза „ ден на майстора “, когато в петък ненадейно не сте откривали някого на работното му място, само че също по този начин евентуално нямате визия какво тъкмо значи „ ден на майстора “, за какво се употребява и за какво точно петък е прочут като „ ден на майстора “.

Защо тъкмо петък е „ ден на майстора “?

Съчетанието „ ден на майстора “ ни е завещано от социалистическите години. Тогава са наричали деня, в който служащите не употребявали цялостния си потенциал и благоприятни условия, а са били настроени на вълна почивни дни „ ден на майстора “, пише .

Петък несъмнено е по-мързеливият ден от всички пет работни. И тъй като майсторите имали чираци, които да им правят работата, в петък те се отдавали на справедливо мързелуване и оставяли множеството работа в ръцете на чираците си. Именно по този начин денят става и остава прочут като „ ден на майстора “, което никога не следва да се бърка с празник или ден, отдаден на труда на майсторите, т.е. с професионален празник. И защото седмицата е била с пет работни дни, то денят на майстора напълно предстоящо се падал в петък. И тогава, и през днешния ден в петък работната седмица най-сетне е към своя край, чакането служителят да си свърши работата е по-дълго евентуално поради насъбраната отмалялост, а може би и тъй като мислите му са заети с проектите за уикенда, до който остават няколко часа, а и на вас последната ви мисъл е работа. С тъга избутвате последните работни часове, дразнейки се, че другите вършат същото. Но какво може да ви коства това?

Какво може да ни коства разсейването в деня на майстора?

Ефективността и продуктивността, както и бдителността и заостреното внимание, постоянно са по-слаби в петък следобяд, заради което в случай че работата ви е обвързвана с машини, шофиране или други рискови действия, следва да не се отпускате с мисълта, че е ден на майстора, тъй като това може да ви коства скъпо и да е рисково както за вашия живот, по този начин и за непознатия. Може да пробвате да си доставите изчезналата ви сила с храна, богата на мудни въглехидрати, и чаша мощно кафе, а изчезналият хъс за работа с мечтаното покачване, за което следва да се визиите в блестяща светлина.

Начинът, по който работите или не работите в деня на майстора, може да коства здравето, живота или най-малкото работата и заплатата ви. Това е задоволителна причина да останете съсредоточени. Оказва се, неправилно на публикуваното мнение, че петък е ден на майстора или ден за скатаване от работа, освен в България. Изчислено е, че бизнесът във Англия да вземем за пример губи годишно към 50 милиона лири, тъй като петък следобяд множеството хора имитират работа, а не поставят действително старания и не употребяват опциите и потенциала си. Поради тази причина щатската администрация в Юта даже обмисляли петък да е неработен ден, само че да удължат работното време през другите дни с към час, с цел да компенсират неработния петък. Дали сходна работна седмица и това решение биха помогнали, или просто в ден на майстора и ден за скатаване от работа ще се трансформира новият финален работен ден от седмицата – четвъртък – евентуално времето ще покаже.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР