Събориха Къщата с кулата в столичния квартал Лозенец, за това

...
Събориха Къщата с кулата в столичния квартал Лозенец, за това
Коментари Харесай

Събориха Къщата с кулата в квартал Лозенец

Събориха " Къщата с кулата " в столичния квартал " Лозенец ", за това подадоха сигнал наши фенове, които живеят в региона. Сградата е една от емблематичните постройки в квартала. Тя беше със статут на монумент на културата, който е свален от Министерството на културата през 2008 година.

София

" Къщата с кулата " е издигната през 1932 година и е дело на арх. Иван Банков. Има хармонична архитектура и тухлена декорация присъща модернизма в предвоенна България.

Ана Манчева живее в квартала от 40 години. Според нея къщата е допълвала достоверността на квартал " Лозенец ".
Ана Манчева, гражданин на квартал " Лозенец ": " Може би трябваше да я запазят, реставрират. Сега всичко е едно и също, такова е строителството. "
Срутването на " Къщата с кулата " имаше отзив и в обществените мрежи. Видео със сриването ѝ е гледано над 51 хиляди пъти и е споделено близо 500 пъти с мнения, че сриването на емблематични постройки в София лишава духа и характера на столицата.

Първите сигнали за градеж в парцела идват от жители през 2015 година. От Столичната община пишат публично писмо до Министерството на културата с искане да ревизират и възстановят статута на монумент на културата на " Къщата с кулата ".
Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета в Столичната община: " Направихме всичко допустимо да и бъде върнат някакъв статут, какъвто и да е, с цел да бъде съхранена, само че уви, нашите многократни апели не бяха чути и напълно разумно притежателят, който законът не го задължава, не е задължен да я съхранява, а администрацията на региона няма по какъв начин да му откаже законно действане на строителните планове. "
От Министерството на културата не разясняват за какво е изнемощял статутът на къщата като монумент на културата и прецизират, че откакто това е реалност, не е належащо да издават позволение за събарянето ѝ.

Според заместител кмета с сектор просвета в Столичната община Тодор Чобанов и други монументи на културата са застрашени от сриване. Причината е, че има доста незащитени културно-исторически обекти. Такъв е казусът и с " Царските конюшни ". От администрацията на Общината към този момент са поискали от Министерството на културата връщане на статута на монумент на културата, отговорът се чака.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР