Събитията в Украйна, частичните локдауни, прекъсването на логистичните вериги са

...
Събитията в Украйна, частичните локдауни, прекъсването на логистичните вериги са
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски: Намаляването на ДДС не е антикризисна, а прокризисна мярка

Събитията в Украйна, частичните локдауни, спирането на логистичните вериги са единствено фактори, които способстват за отпушването на процесите, само че напрежението е насъбрано доста от дълго време, още през 2014 година То е неизбежно. Това сподели икономистът доцент Григор Сарийски в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той цитира една икономическа доктрина, съгласно която, в случай че производството на първична сила изостава от производството на пари, то рано или късно парите се обезценяват. Тези процеси са избухливи. При параленост за интервала межди 2014 и 2019 година се оказва, че силата се е нараснала с към 15%, до момента в който паричната маса се усилва от 60 на 102 милиарда. Производителността по никакъв метод не може да компенсира тази разлика, съобщи Сарийски.

По думите му намаляването на Данък добавена стойност не е антикризисна, а прокризисна мярка. „ Все отново страната би трябвало да вземе тези пари от някъде. Те ще дойдат от други налози или ще се лимитират разноските, т.е. стандартът на живот. Ние по един или различен метод ще го платим това понижено Данък добавена стойност, само че просто няма да бъде през цената на парното, а през някакви други разноски ", съобщи икономистът.

Един от структурните проблеми на българската стопанска система е господстващото състояние на огромни компании на пазара на горива, уточни Сарийски.

Очакванията му за инфлация на годишна база са за към 17 до 20%. „ Пикът ще бъде много по-нагоре - над 20%. Просто за това нещо има фактори ", съобщи той.

Според икономиста Георги Ангелов са нужни известни старания от страна на страната, с цел да може да се понижи цената на парното най-малко до едноцифрено число. „ Ако се понижи Данък добавена стойност върху парното от 20 на 9%, то ще поевтинее много. Или с по-голямо събаряне на Данък добавена стойност, или с пренасочване, както беше компенсацията за тока на бизнеса. В момента имаме доста промишлености, които печелят от тази обстановка. Енергетиката прави необикновен експорт на едни високи цени. Бюджетът има повече запаси и може да го употребява, към този момент решение е по какъв начин ще се насочи ", уточни той.

Според Ангелов би трябвало да се върви към покачване на приходите, в сравнение с използване на откъслечни ограничения. „ Мисля, че с едно понижение на данъчно-осигурителното задължение могат да се подтикват работодателите да вдигнат заплатите повече ", предложи икономистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР