Събитията в Русия и обявената частична мобилизация, както и очакваните

...
Събитията в Русия и обявената частична мобилизация, както и очакваните
Коментари Харесай

Военният министър: Мобилизацията в Русия не е заплаха за нас

Събитията в Русия и оповестената частична готовност, както и предстоящите референдуми в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон са риск за националната сигурност на България, само че директна опасност няма. Засега не е належащо увеличение на контингента на НАТО у нас. Мобилизацията и референдумите обаче ще доведа до ожесточаване на спора и е мъчно да се планува по какъв начин ще завърши той. 
Това разяснява след днешното съвещание на Министерския съвет военният министър Димитър Стоянов. Стоянов посочи, че публична позиция за протичащото се в Русия и Украйна следва да бъде изразена от външно министерство. 
Всеки спор, който е замразен или парещ – както в тази ситуация с Украйна, е риск за националната сигурност. Като се стартира с потока от бежанци, с потреблението на стопански средства – това въздейства върху националната ни сигурност, разяснява Стоянов. Той напомни, че има правила и техническото съглашение за контингента на НАТО у нас и към този момент не са планувани промени. " България е член на НАТО, ние добре се вписваме в член 5 и това подсигурява националната ни сигурност ", добави Стоянов. 
Служебното държавно управление през днешния ден е дало зелена светлина и за плана за закупуване на още 8 самолета F-16. Проектът е на стойност от близо 1,3 милиарда $, като се чака машините да дойдат в България към 2027 година. На съвещанието през днешния ден министрите са одобрили и цялостна стратегия за предпочитаните капиталови разноски на военното министерство, която възлиза на стойност 6,6 милиарда лева, в това число разноските по закупуване на самолетите. Програмата покрива 13 от открити 188 качества, които би трябвало да има Българската войска, като сме се съобразили с икономическата обстановка, разяснява Стоянов. Според него обаче е неточност вложенията в армията да се отсрочват. Не стана ясно в какъв времеви небосвод ще се правят вложенията и за кои бюджетни години са заложени съответните разноски. Сред целите, които ще се финансират, е закупуването на бойна машина за пехотата и обезпечаването на 3-D радари. Решенията за тези покупко-продажби обаче ще се взимат в настоящо Народно заседание - по закон всички военни разноски над 100 млн. лева се взимат от Народно събрание. 
България продължава с процедурата за набиране на предложения за обезпечаване на допълващ аероплан, който да се употребява на лизинг в интервала, в който самолетите F-16 няма да са пристигнали, а съветските МИГ няма да могат да се поддържат. Очаква се първите американски самолети да дойдат 2025-а година, а за МИГ-овете има гаранции за поддръжка до 2023 година Има получена оферта от Франция, извършени са диалози с Швеция, чака се отговор от Съединени американски щати и Израел, изясни още Стоянов.

Повече детайлности за предстоящата договорка за нови F-16:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР