Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път

...
Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: ВСС трябва да се раздели на две колегии. Главен прокурор не е нужен

" Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България основен прокурор се освобождава предварително. Но пълномощието да се дефинира изпълняващ длъжността " основен прокурор " е на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), защото процедурата по желание се организира пред Пленума и тя е друга от процедурата за избор на административен началник. Нямаме гаранция, че краткотрайно изпълняващият няма да остане на тази служба в продължение на месеци или години. Докато извършва длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички пълномощия на основния прокурор ". 

Това сподели пред БНР арбитър Атанаска Дишева, член на Висшия правосъден съвет. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласоподава " срещу ". 

И добави, че няколко часа след издаване на Указа на президента за освобождението на Иван Гешев Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се е събрала и в границите на " семпло разискване " на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е провел. 

" Трябваше на обществен и на изчерпателен спор да бъде сложено съществуването на професионални и нравствени качества, условия, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на правосъдна власт ". 

По думите й, предивд скоростта, с която се организира изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му единствено в границите на Прокурорската гилдия, болшинството, с което това решение беше взето, можело да се счита, че " даже разискването да беше извършено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото ".

По думите ѝ, с цел да бъде изменен методът, по който работи Висш съдебен съвет, би трябвало да има смяна в метода, по който той е структуриран, в метода, по който се избират неговите членове, както и основна смяна в неговите пълномощия. 

" Висш съдебен съвет би трябвало да бъде разграничен на две колегии. Няма за какво във вземането на решения, които касаят съдилищата, да вземат участие прокурори. И противоположното. Важно е в съвета, който дава отговор за работата на съдилищата, да има преди всичко присъединяване на съдии, определени от съдии. В прокурорския съвет да има външен надзор, да не бъде формиран единствено от прокурори, тъй като тогава ще има ограничаване на въздействието на основен прокурор. Според мен не е належащо запазването на фигурата на основния прокурор. Административен началник отпред на прокуратурата би следвало да има, само че не с тази друга наредба от ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд ". 

Атанаска Дишева уточни, че в петък Висш съдебен съвет би трябвало да открие процедура за избор на нов основен прокурор. 

Според нея този Висш съдебен съвет - с изминал мандат, има законно право да избере новия основен прокурор, само че това няма да отговори на публичните упования. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР