Сабине Лаутеншлегер е единствената жена сред доминирания от мъже 25-членен

...
Сабине Лаутеншлегер е единствената жена сред доминирания от мъже 25-членен
Коментари Харесай

Десет дами - достойни за ръководни длъжности в ЕЦБ

Сабине Лаутеншлегер е единствената жена измежду доминирания от мъже 25-членен екип, определящ паричната политика на Европейската централна банка, откакто Кристала Георгиади бе сменена от мъж (бел. ред. - новият ръководител на Кипърската централна банка Константинос Херодото). Привържениците на концепцията кормилото на ЕЦБ да бъде поето някой ден от дама биха създали пробив, в случай че държавниците огледат по-внимателно надарените представителки на нежния пол. Особено след годината, в която политиците избраха 13 мъже и нито една жена в управителния съвет на институцията. И откакто късият лист на кандидатите да заменят Марио Драги, който би трябвало да се отдръпна от председателското си място отпред на ЕЦБ на 31 октомври 2019-а, съдържа единствено мъжки имена.

Централните банки в международен мащаб са наситени с несъответствия в половете, макар уверенията на политиците, които назначават технократи, че са за равноправно отнасяне на мъжете и дамите. А главният им претекст да пренебрегват нежния пол е, че няма задоволително квалифицирани дами да оглавят банките или да заемат висши стопански позиции.

Екип на организация "Блумбърг " обаче без усложнения и без да губи скъпо време сформира къс лист от 10 дами от еврозоната, които могат да влязат в управителните органи на ЕЦБ.

Маргарита Делгадо



Тя е заместител ръководител на Испанската централна банка и към този момент две десетилетия разпределя времето си сред ЕЦБ и националния си шеф с съществена задача - да упражнява контрол върху кредиторите. Делгадо има тапия по стопанска система и бизнес науки от влиятелния университет "Комплутенсе " в Мадрид и е първата жена в историята на страната, назначена на втората по сан позиция в "Банко де Еспанья ". Испанската централна банка в никакъв случай не е била ръководена от дама.

Силви Гулар



Името на заместител председателката на "Банк дьо Франс " от време на време се спряга за евентуален правоприемник на Марио Драги, макар че за задачата тя би трябвало да прескочи шефа си - Вилерой де Гало. Петдесет и четиригодишната Гулар прекара 11 години в Европейския парламент и през 2017-а бе претендент за министър председател на Франция. След успеха си на изборите Еманюел Макрон я назначи за министър на защитата - пост, от който тя се отдръпна през юни 2017-а поради следствие на злоупотреби в Европейския парламент и спор на ползи. Гулар се завърна "на бял кон " откакто през предходната година постъпи на работа в "Банк дьо Франс ".

Клаудия Бух



Дамата е заместител на шефа на Бундесбанк - Йенс Вайдман, и в случай че той бъде определен за правоприемник на Драги, Бух би могла да оглави най-влиятелната централна банка на Стария континент. Петдесет и тригодишната Бух постъпи на работа в Бундесбанк през 2014-а и към този момент съставлява работодателя си на срещи на управителния съвет и на интернационалните конгреси, като формалните заседания на МВФ. Преди да стане централен банкер Бух беше член на съвета на икономическите консултанти на немското държавно управление и е едвам втората дама, определена на сходна позиция.

Елиза Ферейра



Заместник ръководителят на Португалската централна банка има докторска степен по стопанска система от британския държавен университет в Рединг. Повече от десетилетие е била член на Европейския парламент, където упорства на ЕЦБ да се дават повече пълномощия за надзор на финансовата непоклатимост. Тя е спрягана за претендент за позицията на основен банков надзирател, само че взема решение да не се включва в конкуренцията откакто през предходната година ЕЦБ афишира длъжността.

Шарън Донъри



Ирландката е заместител ръководител на националната централна банка и два пъти в границите на шест месеца губи борбата за високи постове от мъже. Първата бе за началник на поделението за банков контрол на ЕЦБ, извоювана от италианеца Андреа Енриа - някогашният ръководител на Европейския банков орган. Втората бе за шеф на Ирландската централна банка откакто титулярът Филип Лейн бе определен за основен икономист на ЕЦБ, а в креслото му седна Гейбриъл Маклуф. Все отново, Донъри служи три месеца като краткотраен ръководител на институцията - още една "червена точка " в характерността й, с изключение на водещата роля в ЕЦБ като отговорник за необслужваните заеми.

Ема Наваро



От предходната година дамата е вицепрезидент на Европейската капиталова банка. Била е общоприет секретар на министерството на финансите и на финансовата политика на Испания и член на управителния съвет на испанската Национална комисия по скъпи бумаги. Ръководила е за малко държавната кредитна институция Instituto de Credito Oficial, била е консултант в МВФ и е заемала разнообразни позиции в обществения бранш на страната си.

Наташа Валла



Четиридесет и тригодишната французойка е заместител общоприет шеф на ръководството за парична политика на ЕЦБ, което я нарежда в центъра на икономическото обмисляне. Родената в Марсилия дама стартира кариерата си в ЕЦБ през 2001-а като икономист и се връща назад в банката през предходната година откакто в продължение на десетилетие е работила на разнообразни позиции в частния и в държавния бранш, в това число в "Голдмън Сакс " и в Европейската капиталова банка. Тя е защитила докторат по стопанска система на парите в Европейския институт във Флоренция и с изключение на всичко друго е изкусна цигуларка.

Лоранс Бун



От 5 юни 2018-а дамата е основен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз след насъбран стабилен опит в частния и в обществения бранш. Била е основен икономист в застрахователната компания AXA, работила е в "Бенк ъф Америка " и в "Барклейз кепитъл ". Четиридесет и деветгодишната французойка е била специфичен консултант на някогашния френски президент Франсоа Оланд от 2014-а до 2016-а като го е представлявала в Г-20 и е взела участие в изработването на френската позиция за гръцката дългова рецесия.

Лукреция Райхлин



Тя е била шеф на изследванията в ЕЦБ по време на някогашния банков президент Жан-Клод Трише след което става професор по стопанска система в London Business School. Шестдесет и четиригодишната италианка е пионер в анализирането на икономическата вероятност посредством потреблението на данни, близки до стойностите им в действително време и е шеф без изпълнителни функционалности в UniCredit Banking и в AGEAS Insurance.

Пинелопи Куджияно Голдбърг



Тя е от гръцка и американска народност и от предходната година е основен икономист на Световната банка. Преди това е преподавала в три университета от "висшата лига (Ivy League) в Щатите, а през 2011-а става първата жена основен редактор на икономическия ежедневник - American Economic Review. Професионалната й подготовка е в региона на търговията и развиването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР