С всяка изминала година децата в Основно училище Васил Априлов

...
С всяка изминала година децата в Основно училище Васил Априлов
Коментари Харесай

Министерството на образованието проверява училището в Рабиша

С всяка минала година децата в Основно учебно заведение " Васил Априлов " в белоградчишкото село Рабиша понижават. През тази са записани по-малко от 30, а в класните стаи не са всички, признава и шефът Йорданка Еленкова. Министерството на образованието и науката прави инспекция в учебното заведение.

Резултатите ще бъдат оповестени доникъде на февруари.

" Последните месеци, поради ковида и другата заболеваемост, децата са били друго на брой " - изяснява шефът. Предпочита да не дава отговор на въпроса дали в учебното заведение е имало дни без да участват възпитаници.

По документи децата в учебното заведение са 28, а по време на инспекцията били единствено три, изяснява ръководителят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков :

" Проверяващите през днешния ден питали едно от децата кой клас е, а то не знае. И името не си е знаело. "

Учителите и помощният личен състав в учебното заведение са общо 15 души, които постоянно получават заплати.

230 хиляди лв. коства на страната издръжката на учебното заведение през тази образователна година. Доплаща  и Общината:

" Отпускаме към 50 хиляди лв. годишно, които потъват в общата яма " - изяснява Боян Минков.

Парите са най-вече за отопление на постройката и командировъчни за учителите. Всички те пътуват от Белоградчик или Видин, тъй като локални няма, добавя заместник-кметът на Белоградчик Анто н Трифонов . Докато не почнала инспекцията, от Общината нямали сигнали за възпитаници, които не посещават учебно заведение, сподели заместник-кметът:

" Не се прави постоянно инспекция. Поемаме нашата виновност, че може би би трябвало регулярно да се прави. Тук си има посредници назначени. Има си учители. Досега не са ни алармирали. "

В Белоградчик чакат резултатите от инспекцията, само че са безапелационни, че училище  без деца не може да има.

" Ще създадем всичко допустимо учебното заведение да не затвори, само че няма да създадем по този начин, че да съществува едно учебно заведение, без да има потребност от него " - споделя Боян Минков.

Ще се опитат да спасят най-малко постройката, с цел да не остане като пустеещата в съседство детска градина.

" Училището е ремонтирано, само че няма вътрешна тоалетна. Това установяваха в този момент проверяващите, което не е обикновено за 21-ви век. Иначе като постройка, като фасада, като маниер, извън наподобява добре. Вътре също не е неприятно, само че това не е причина да продължи да действа по метода, по който съществува, тъй като сега това е измислена работа и децата не получават никакво обучение " - сподели Боян Минков.

Една от опциите е постройката да бъде преустроена в старешки дом, от каквито в района има потребност, изясни заместник-кметът Трифонов. Такава е ориста и на други учебни заведения в област Видин.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Анжела Каменова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР