С военни почести, факелно шествие, конкурси и редица прояви в

...
С военни почести, факелно шествие, конкурси и редица прояви в
Коментари Харесай

С редица прояви Смолян почита паметта на Левски

С военни почести, факелно шествие, състезания и редица прояви в Смолян ще се означи 151 години от гибелта на Васил Левски.

Факелното шествие потегля в 18.00 ч от читалище „ Балкански просветник ” в Райково и ще продължи до двора на Профилираната природо- математическа гимназия „ Васил Левски “ в родопския град

В шествието се включват Трети училищен гвардейски отряд от ЕГ „ Иван Вазов “, клубовете „ Млади възрожденци “ в града, учебни заведения и жители.

В двора на гимназията от 18,30 часа е началото на тържествения обред „ Полагане на венци пред монумент “, воден от 101 - ви Алпийски полк. Пламенни слова ще произнесат възпитаниците на ППМГ „ Васил Левски “ – Смолян. Почит към Апостола, венци и цветя ще поднесат представители на локалната и държавната власт, духовенството, разнообразни организации и институции, учебните заведения от града и жители.

И тази година в спортната зала на ППМГ „ Васил Левски “ – гр. Смолян ще се организира от 10.00 часа районното съревнование „ Лъвски скок “.

Днес, тъкмо в 12.00 часа в класните стаи на учебните заведения в Смолянска област ще звучи одата „ Левски “ от Иван Вазов. Началото на тази самодейност е сложено през 2009 година от учебните заведения с патрон Васил Левски в региона, а от 2013 година РУО - Смолян насочва зов към всички учебни заведения с рецитацията на стиховете на националния стихотворец, учениците в Смолянския край да отдадат петминутна респект към Апостола.

През 2020 година в града е открит втори монумент на Васил Левски – на площад „ Свобода “ в центъра на Смолян. От 14.00 часа на 19 февруари група възпитаници от Клуб „ Млади възрожденци “ при ППМГ „ Васил Левски “ ще сведе чела пред делото му с почетен часовой.

За да се знаят, осмислят и помнят концепциите на Левски и заслугите му за България, от Регионална библиотека „ Николай Вранчев “ е проведен конкурс за есе и рисунка, адресиран към всички заинтригувани възпитаници в община Смолян от I до VII клас. Отчитането на резултатите и награждаването на спечелилите ще се проведат на паметната дата 19 февруари.

В навечерието на бележитата дата на 13 февруари в РДТ „ Николай Хайтов “ за учители и възпитаници, за жителите на града бе препоръчан спектакълът на Кърджалийския драматично-музикален спектакъл „ Тайната вечеря на Дякона Левски “ от Стефан Цанев, закупен от Община Смолян.

Организатори на паметните събития са Община Смолян, Регионално ръководство на образованието, Общински комитет „ Васил Левски “ в град Смолян и ППМГ „ Васил Левски “ град Смолян.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР