С военен ритуал в Добрич беше отбелязана 102-рата годишнина от

...
С военен ритуал в Добрич беше отбелязана 102-рата годишнина от
Коментари Харесай

В Добрич честваха 102-годишнината от Добричката епопея

С боен обред в Добрич беше маркирана 102-рата годишнина от Добричката епопея, приключила с Освобождаването на Добруджа по време на Първата международна война. Представителна част на Военноморските сили отдадоха почести пред паметника на генерал-лейтенант Иван Колев. На събитието участва и вицепремиерът Валери Симеонов.

Тридневните боеве за столицата на Добруджа сред 5-и и 7-и септември 1916 година остават в историята като Добричката епопея. Пред паметника на военачалник Иван Колев и мемориала с имената на над хиляда български воини, дали живота си по време на септемврийските борби, вицепремиерът Валери Симеонов назова Добричката епопея " Добруджанската Шипка " и добави: 

" Стратегическото военното значение на това стълкновение е голямо и то е едно от най-значимите в Първата международна война и бих споделил, че това стълкновение е едно от най-значимите в цялата военна история на България ".

Кметът на Добрич Йордан Йорданов разгласи в словото си:

" Изборът, обрисувал историческите и географски граници на България, костите на хиляди и желанието им тази изконна българска земя да пребъде ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР