С внесен законопроект в Народното събрание депутати предлагат увеличение на

...
С внесен законопроект в Народното събрание депутати предлагат увеличение на
Коментари Харесай

Прекрасна новина за всички, които искат да стават военни. Може да получат по-голяма стипендия

С импортиран законопроект в Народното събрание депутати оферират нарастване на стипендиите за подготовка за осъществяване на военна работа като специалност.

Към момента минималният размер на стипендия за най-нисшия чин — курсант е 260 лева, а оптималният 440 лева За най-висшия курсант - офицерски претендент I клас минималната стипендия е 605 лева, а оптималната 785 лева, предава " Фокус " .

С промените, които са препоръчани в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България се цели курсантите да получават кумулативно две стипендии - като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лева, а оптималната 934 лева (приблизнтепно размерът на минималната работна заплата за 2024 г.). За курсант - офицерски претендент I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лева, а оптималната — 1299 лева

Допълнително към това: със средства от бюджета на Министерството на защитата се обезпечават - храна, здравно обслужване, настаняване в общежития на висшите военни учебни заведения, прилагане на почивната и спортната база към министерството и други Т.е курсантите нямат разноски за храна, наем и комунални сметки.

Цел

Тази мярка следва да увеличи интереса към военното обучение и надлежно избора на военната специалност, а в средносрочен интервал, ще се отрази положително и при превъзмогването на недокомплекта във Въоръжените сили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР