С визитите в Русия не завиваме на Изток. Премиерът Борисов

...
С визитите в Русия не завиваме на Изток. Премиерът Борисов
Коментари Харесай

Политологът Антоний Гълъбов коментира посещението на Борисов в Русия


С визитите в Русия не завиваме на Изток. Премиерът Борисов се опитва да организира многопосочна дипломация. Това съобщи политологът проф. Антоний Гълъбов в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

„ Срещата е с Руската федерация, което е друго от тези с братска Русия “, посочи той. По думите му, в случай че успеем да балансираме, преимуществата на България като медиатор ще нареждат страната ни по напълно друг метод. Важно е да не загубим мащаб, който ни прави забавни, както за Европейски Съюз, по този начин и за Западните Балкани.

„ Позицията е, че имаме зони на споделен интерес, само че не и на стопляне на старите връзки. Това не е завой на Изток. Важно е Борисов да държи всички порти отворени “, акцентира политологът.

„ Изток значи освен Русия, а и Китай. Борисов получава исторически късмет сега. Предполагам че ще се опита да създаде вест след визитата си, както го умее “. Това разяснява социологът Първан Симеонов.

По думите му огромната борба не е за сърцето на Москва, а за българите. „ Всички партии в Народното събрание заедно звучат източно. Повечето българи харесват Русия “, посочи Симеонов. „ Борисов се движи по ръба и на вълната на изборите “.

Проф. Гълъбов съпостави визитата на министър-председателя на България с това на президента Радев. „ Президентът Радев стои отвън институцията си. Той стои като опозиционен водач. Можем да очертаем две тактики във връзка с визитата в Русия. Срещата бе оповестена с мотив 24 май, само че този мотив изчезна някъде по терена. Другият метод, който виждаме от визитата на Бойко Борисов е доста по-прагматичен, по-ясен и с съответни позиции, които отстояваме. Преди да прави изказвания, президентската администрация би трябвало да свърши нещо. Опасявам се, че урокът не е теоретичен. Има доста значими тематики, по които през администрация мълчи “, означи Гълъбов.

„ От една страна имаме един постсъветски подходи, в който споделяме: "Нали не ни се сърдите ", а от друга - един прагматичен метод от името на Европейски Съюз. Нека забележим коя тактика ще е по-успешна “, сподели Гълъбов.

„ Срещата с президента беше избрана като работна и се организира в Сочи, което демонстрира, че е на по-ниско равнище. От съветска страна методът на министър-председателя вдъхва повече почит “, сподели още политологът.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР