С визити в Африка Москва, ЕС и САЩ се състезават

...
С визити в Африка Москва, ЕС и САЩ се състезават
Коментари Харесай

Африканският фронт в конфликта между Русия и Запада

С визити в Африка Москва, Европейски Съюз и Съединени американски щати се състезават за въздействие на континента. Турът на външния министър Сергей Лавров целеше да покаже, че Русия към момента има другари. Това е може би най-напрегнатата конкуренция за вниманието на африканските водачи от Студената война насам.
Изолирана на Запад поради нашествието в Украйна, Русия потърси другарства и практикуване на въздействие в Африка. Така най-точно може да се заключи визитата от предходната седмица на съветския външен министър Сергей Лавров в четири страни на континента - Египет, Етиопия, Уганда и Република Конго. Според английската Военновъздушни сили неговата аудиенция е посочила, че Москва към момента разполага с дипломатически сили, с цел да провокира Европейски Съюз и Съединени американски щати за сърцата и мозъците на африканските държавни управления, а Европейският съвет за външна политика (ECFR) обобщава, че посредством предлагането на нови партньорства на африканските страни Кремъл приготвя капан за Запада.

В същото време и френският президент Еманюел Макрон обикаляше континента със спирки в Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау. А преди дни стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще пътува до Южна Африка, Демократична Република Конго и Руанда сред 7 и 11 август, до момента в който на 4 август непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд каца в Гана и Уганда. С тези визити Западът цели също да остави своя отпечатък в Африка, пък и евентуално да подсети, че предлага доста повече под формата на помощи и търговия.
Реклама Лавров: " Не сме отговорни за повишаването на зърното "
Основна цел на африканския дипломатически тур на Лавров бе да набере поддръжка за Русия на континента на фона на навлизащата в шестия си месец война в Украйна. Много африкански водачи отхвърлиха да осъдят нашествието на Москва и упрекнаха Съединени американски щати и НАТО че удължават или че даже са почнали спора. За съветския външен министър визитата бе късмет да показа тезата на Кремъл, че " не ръководството в Москва е отговорно за глада в Африка, а глобите, наложени на Русия от западните страни, водят до скок в цените на житото ". Но той не предложи помощ на африканските страни за намаляване на резултата от повишението на ежедневните разноски. За разлика от обещанието на Съединени американски щати да дадат 1.3 милиарда $ за гладуващите в Африка или от водената от Франция " Мисия за хранителна и земеделска резистентност ", която подкрепя африканското земеделие.

В Камерун Макрон съобщи: " Ние сме упреквани от някои, които споделят, че европейските наказания са причина за международната рецесия с храните, в това число в Африка. Това е безусловно погрешно - храната, както и силата, се трансфораха в съветски военни оръжия ". Лавров отвърна, че рецесията с храните е почнала още по време на пандемията от ковид, само че въпреки всичко призна, че " обстановката в Украйна в допълнение засегна пазарите ". В Египет той увери, че съветските експортьори на жито ще изпълнят " уговорките си ". И обърна особено внимание на идната Руско-африканска среща на върха, която би трябвало да се организира през октомври. Очакванията са, че тогава ще бъдат подписани търговски и отбранителни покупко-продажби, които да затвърдят връзките.
Лавров не предложи помощ на африканските страни за намаляване на резултата от повишението на ежедневните разноски.
Според разбор на в. Guardian в Африка Москва е постигнала част от задачите си. " В няколко значими страни Русия има значителен резултат, възраждайки антизападния разказ, подкрепяйки другарски политически водачи и добивайки скъпи запаси, които й оказват помощ да устои на глобите, наложени поради войната в Украйна ", написа английското издание. Но добавя, че тази тактика е хазартна, защото водачите и режимите, към които страната е прицелила напъните си, постоянно са корумпирани, репресивни и надълбоко непопулярни.
Реклама Русия на континента - оръжие, минно дело и " Вагнер "
Руските връзки на континента се укрепват от вложенията в минно дело, финансовите заеми и продажбата на земеделско съоръжение или на нуклеарна технология. Руската държавна компания в областта на нуклеарната енергетика " Росатом " е насочила старания към разширение на активността си в Африка през последните години. Традиционно търговията на Москва с континента е фокусирана върху защитата - от продажба на автомати до изтребители. Русия е била най-големият експортьор на оръжие за Субсахарска Африка в интервала 2016 - 2020 година, като е доставила съвсем една трета от общия оръжеен импорт за района. Важен състезател на терен е съветската частна група " Вагнер ", обвързвана с Кремъл, която обезпечава наемници за няколко африкански държавни управления.

Тиодор Мърфи, шеф на африканската стратегия в ECFR, показва, че първата цел на визитата на Лавров на континента е да показва, че неговата страна към момента има сътрудници в някои елементи на света. " Втората цел е да се разшири съветското въздействие в Африка и външният министър се надява да реализира това, като експлоатира стратегическата неточност на Запада, че изиска африканските страни да изберат страна във връзка с войната в Украйна ", написа Мърфи. И изяснява, че необвързването на страните на континента би трябвало да бъде обсъждано като опит да избегнат един световен ред, в който Африка е принудена да бъде подвластна единствено от една велика мощ. Докато те се стремят да имат допустимо най-вече другари във време на международни рецесии, с цел да подтикват конкуренцията сред тях и да подсилят позицията си за икономическо спорене. " Като цяло посланието на съветските дипломати към Африка е, че до момента в който Западът ще изисква от нея да ограничи вариантите си, като изолира Москва, Кремъл няма да я кара да избира страна. Но западните страни би трябвало да избегнат този капан, като се концентрират върху това да бъдат по-добрият сътрудник ", обобщава анализаторът от ECFR. Тоест вместо да принуждават континента да ограничи вариантите си, да се трансфорат в първата и най-хубава алтернатива.

Случващото се сега е може би най-напрегнатата конкуренция за въздействие в Африка от Студената война насам, когато някогашният Съюз на съветските социалистически републики и Западът търсеха по-близки връзки с континента. Но евентуално на африканските водачи ще бъде припомнен този факт, който The Conversation цитира: " Русия е източник на под 1% от директните непознати вложения в Африка. Докато девет от 10-те водещи страни, инвестиращи там и съставляващи 90% от директните непознати вложения, са част от западната финансова система. " Което значи, че Москва пробва да завоюва въздействие на континента, без да влага в него.
" Въздържалата се " Африка Повечето африкански страни, в това число Нигерия и Кения - стопански мотори надлежно на Западна и Източна Африка, гласоподаваха през март в поддръжка на резолюцията в Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждаща съветското навлизане в Украйна. Но съвсем половината от всички дали своят вот с " въздържал се ", или 17 страни, бяха от континента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР