С възстановяване на местните традиции и обичаи, типични за селото

...
С възстановяване на местните традиции и обичаи, типични за селото
Коментари Харесай

„Завещано от дядо, наречено от баба“ възстановява традиции и обичаи в Родопите

С възобновяване на локалните обичаи и традиции, типични за селото и района са се заели дейците от национално читалище „ Родопска искра 2020 “, с. Лилково, община Родопи.

Те осъществят план „ Завещано от дядо, наречено от баба “, получил финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, посредством стратегия „ Подкрепа за частни организации в региона на любителското изкуство 2021 “ – Договор № LI 159-101/2021 година

Целта е създаване на последователност, посредством прочувствено съпреживяване, одобряване на националното съзнание, образование в дух на родолюбие и българщина. В основата на концепцията на плана „ Завещано от дядо, наречено от баба “ е основаване на опция на участниците да се допрян до бита, труда и всекидневието в предишното на лилковци, родопчани, показват от читалището. Екипът му реализира тази година пет креативен работилнички за деца и възрастни, свързани със старите занаяти, локалните обичаи и традиции, а също по този начин с трапезата, която е неделима от земята, като източник на издръжка.

Работилничка „ Отгледай с обич: чиста земя – чиста храна “ се организира през юни и октомври и запозна участниците със земеделието, засаждането и грижите за посадените култури, като за задачата заниманията се организираха на съответно опитно поле. Стефка Кънева, аграрни производител, бе началник на двете работилнички.

През юли под вещото управление на Маргарита Момчилова, създател на пана от царевична шума и семена, децата създадоха кукли, играчки и украшения от естествени материали. С сходни играчки са се забавлявали нашите баби и дядовци научиха, а и сътвориха за себе си участниците в работилничката „ Играчки с душа “.

Четвъртата работилничка „ Нишка по нишка “ през август 2022 година включи искащите в направатана пана от плетени на една кука, цветни шнурчета от памучна прежда и притворяването им в картина. Чрез тази извънредно атрактивна и неповторима техника, демонстрирана от Венцислава Великова, публицист и създател на пана с конци, всеки участник се срещна с ръкоделието като част от бита на българина, употребяваните в предишното материали, естественото им багрене, смисъла на цветовете и символиката на детайлите, фигурите и шевиците в облеклото и битовите тъкани на нашите предшественици.

През септември Димитър Балев  – наставник храни, технолог, срещна участниците във „ Вкусотиите на баба “ с типичните за района храни и способи за подготвяне – върху сач и тикла. Работилницата на практика бе ориентирана към  подготвяне на тесто за катми и за рогатници.

Читалище „ Родопска искра 2020 “ е уредник и на фестивала „ Лилково поСреща “, провеждащ се през месец юли и включващ: празник на катмата и лилковския картоф, възстановка на достоверни традиции и обичаи, фотоизложби, музей навън, кулинарен конкурс за най-вкусна пита/баница и най-атрактивно родопско ядене, фолклорна стратегия: музика, песни и хора и детски празник „ Да пораснеш на село “.

Проектът „ Завещано от дядо, наречено от баба “ е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР