С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите

...
С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите
Коментари Харесай

Америка отбелязва годишнина от атентатите на 11 септември

С възпоменателни церемонии Съединени американски щати означават през днешния ден 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в миг, когато позициите на президента Джо Байдън са разтърсени от безредния свършек на войната в Афганистан. Този война стартира през есента на 2001 година като отмъщение за офанзивите на Ал Каида, раздрусали света и интернационалната политика при започване на века.

Двайсет години по-късно възприятията на оживелите, роднините на жертвите и очевидците са все по този начин остри, въпреки че съгласно някои специалисти за днешните млади американци тези събития към този момент от дълго време са в историята, отбелязва Франс прес.

В авансово записаното послание от Белия дом нощес президентът Джо Байдън уважи паметта на починалите и ранените, както и героизма на пожарникарите, служителите на реда, медиците и доста други, рискували или дали живота си в последвалите избавителни работи и възобновяване. Байдън насочи апел за единение и призна, че " тъмните сили на човешката природа " са породили " боязън и ненавист " против американските мирни мюсюлмани, само че по думите му това не е разрушило американското единение.

" Единството не значи, че би трябвало да имаме вяра в едни и същи неща. Трябва да имаме фундаментално почитание и религия между тях и към тази страна ", сподели президентът.

Днес Байдън ще посети със брачната половинка си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 година Както всяка година там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде през днешния ден и в щата Пенсилвания, където се разруши аероплан, похитен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе нападнат Пентагонът.

Съединени американски щати изгубиха в афганистанската си интервенция 2500 военни и похарчиха към 2 трилиона $, само че оставиха страната на ислямистите, които бяха прогонили от Кабул преди 20 години с обвиняването, че дават заслон на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен, погубен по-късно в Пакистан.

Тази година на 26 август в Кабул бе осъществен атентат, отговорност за който пое афганистанският клон на " Ислямска страна ". При този удар на летището в Кабул починаха 13 американски военни. Случилото се потресе американците. Повечето от починалите през август в Кабул млади мъже и дами едвам са били родени при експлоадирането на афганистанския спор. Гибелта им подсети, че Америка през днешния ден е раздвоена сред към момента живия за десетки милиони американци спомен за 11 септември и историческата памет за младото потомство, което не е претърпяло атентатите и от време на време слуша за тях в фамилията, в учебно заведение или посредством медиите.

В обява в списание " Форин полиси " Стивън Уолт, учител от Харвард, си задава въпроса по какъв начин ли ще бъде маркирана стотната годишнина от 11 септември през 2101 година Дали идните генерации " ще виждат в него зрелищна, само че в последна сметка незначителна покруса или радикален поврат в пътя, по който вървят Съединени американски щати и интернационалната политика? ", пита се създателят. И си дава отговор: " Значението (на един исторически факт) зависи от това кой го пояснява (...) - американците, афганистанците, иракчаните, саудитците или европейците ".

А за някои фамилии на починалите болката от 11 септември остава все толкоз остра. " Сякаш това е станало преди малко ", споделя Моника Айкън-Мърфи, вдовица на 37-годишен предприемач, работил на 84-я етаж на южната кула от Световния търговски център.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР